Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Kamer moet zelf onderzoek doen over Gronings gas’

Jacques Wallage.
Jacques Wallage. Foto ANP/Bart Maat

De Tweede Kamer moet zelfstandig onderzoek doen naar de risico’s van de gaswinning in Groningen en zich minder afwachtend opstellen tegenover het kabinet. Alleen op die manier kunnen de Groningers er vertrouwen in krijgen dat Den Haag echt waakt over hun veiligheid. Die oproep doet Jacques Wallage, voorzitter van het regionale Groningse overleg tussen overheid, maatschappelijke organisaties en gasbedrijf NAM.

Wallage doet de oproep mede namens zijn duo-voorzitter Jan Kamminga. Gisteren besloot minister Kamp (Economische Zaken, VVD) de gaswinning in Groningen voor dit jaar te verlagen tot 30 miljard kuub. Wallage en Kamminga zijn kritisch over de manier waarop Kamp zijn besluiten neemt over het jaarlijkse winningsplafond van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een joint venture van Shell en ExxonMobil.

Zo stoort het ze dat de belangrijkste adviseurs van de minister geen antwoord hebben op cruciale vragen over veiligheid en productieniveau. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) schrijft in een gisteren verschenen advies niet te kunnen zeggen bij welk winningsniveau de veiligheid van de Groningers gegarandeerd is. Wallage: “Op de belangrijkste vraag hebben we nog altijd geen sluitend antwoord”.

‘Speelbal van belangen’

De adviseurs, zeggen Wallage en Kamminga, stellen zich zo behoedzaam op omdat ze belanghebbenden zijn bij de gaswinning. “Het is een klein wereldje. Alle mensen die betrokken zijn bij de besluitvorming hebben mijnbouwkunde gestudeerd en bij Shell gewerkt”, zegt Wallage. “De belangen van de bevolking worden nog steeds niet afzonderlijk beoordeeld. Uit democratisch oogpunt is dat volstrekt ontoereikend.” Wallage noemt Groningen “een speelbal van politieke belangen”.

Wallage (PvdA) en Kamminga (VVD) zijn sinds vorig jaar april duo-voorzitter van de Dialoogtafel, het overleg van burgemeesters, maatschappelijke organisaties en gedupeerde bewoners zoals de Groninger Bodem Beweging. Allebei hebben een lange staat van dienst in Groningen: Kamminga als raadslid en makelaar, Wallage als burgemeester van de stad.

Onderzoekscommissie instellen

Ze stellen voor dat de Tweede Kamer vóór het volgende gasbesluit van Kamp, eind dit jaar, een onderzoekscommissie instelt die “deskundigen van buiten” en “buitenlandse experts” hoort. “De Tweede Kamer moet niet gaan zitten wachten op de volgende berg informatie van Kamp, maar zelfstandig onderzoek verrichten”, aldus Wallage.

“Als de deskundigen het niet kunnen, moet het parlement zelf een acceptabel niveau van gaswinning voor de veiligheid van de Groningers vaststellen. Alleen als de Kamer gezamenlijk conclusies trekt uit het beschikbare onderzoek, krijgen de bewoners weer vertrouwen in het proces.”

Wallage en Kamminga prijzen Kamp omdat hij de eerste bewindsman is die uitgebreid onderzoek laat doen naar de relatie tussen gaswinning en aardbevingen in Groningen. Maar, zo zeggen ze, de bewoners in Groningen voelen zich door die grote hoeveelheid onderzoeken „alleen maar onveiliger”.