Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Justitie start onderzoek naar ov-aanbesteding Limburg

Een bus van vervoersbedrijf Veolia.
Een bus van vervoersbedrijf Veolia. Foto ANP/Lex van Lieshout

De aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg wordt een zaak van justitie. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat de fiscale opsporingsdienst FIOD een onderzoek is gestart naar malversaties bij de aanbesteding. Al enkele verdachten zijn verhoord.

Diverse Limburgse media melden dat het onder meer zou gaan om een directeur van toezichthouder Trafficon, dat de Regiotaxi in 22 Limburgse gemeente controleert. Deze man, die verdacht wordt van valsheid in geschrifte, zou oud-directeur René de Beer van Veolia tijdelijk hebben aangenomen bij het bedrijf dat hij erop nahield om zo het concurrentiebeding dat De Beer had bij Veolia te omzeilen. De Beer lekte later bedrijfsgeheimen naar NS-dochter Abellio. Vorige maand deed Veolia aangifte tegen hem.

Malversaties

Eerder in mei kwamen uit intern NS-onderzoek malversaties aan het licht bij dochterbedrijf Abellio, dat zich schuldig bleek te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. Dit in een poging de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer te winnen. Spil in die bedrijfsspionage was volgens het rapport Veolia-directeur De Beer, die via een schijnconstructie door Abellio bij Veolia werd weggehaald. Voorafgaand aan die geheime overstap lekte hij interne Veolia-informatie naar Abellio.

Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva. Bij de NS vertrok topman Timo Huges omdat hij vragen van vervoersbedrijf Veolia zou hebben doorgespeeld aan NS-dochter en concurrent Qbuzz.