Economie

Je smartphone móet dun zijn, en dus is-ie binnen een dag leeg

Foto iStock

Ach ja, die mobieltjes met accu’s die maar niet leegwilden. Als vanzelf denk je dan aan een Nokia 3310 of die andere klassieker, de 6310i, die zelden moesten worden opgeladen. Tegenwoordig geldt een accuduur van één dag als standaard voor smartphones. Vier vragen over leeglopende batterijen.

1. Waarom gaat accuduur alleen maar achteruit?

Smartphones zijn een stuk complexer dan oude mobieltjes: ze hebben bijvoorbeeld een groot kleurenscherm, een gps-chip voor plaatsbepaling en navigatie en een bewegingssensor. Al deze onderdelen gebruiken stroom, en des te meer wanneer ze actief worden gebruikt.

Dankzij de internetverbinding wordt het mobieltje gedurende een dag bovendien veel intensiever gebruikt dan voorheen. “Vóór de smartphone had je een compleet ander gebruikspatroon”, constateert Sander Almekinders van technologiewebsite Hardware Info.

“Mailtjes schreef ik vroeger op de laptop, op een telefoon was dat best wel pielen. Nu gebruik ik de laptop alleen nog als ik echt iets moet uitzoeken.”

2. Hadden betere accu’s de schade niet kunnen inhalen?

Was het maar waar. Sinds 2007 zijn smartphones alleen maar gulziger geworden. De schermen groeiden van 4 inch naar 5 of 6 inch, en staat veel vaker aan.

“Bij zware gebruikers is het scherm verantwoordelijk voor 80 procent of meer van het energiegebruik”, zegt Almekinders.

“En vergeet niet dat steeds meer apps continu meedraaien.”

Weerapps, stappentellers, Whatsapp en Snapchat, allemaal doen ze een greep in de inhoud van de accu.

3. Waarom dan niet gewoon méér accu?

In het begin van deze eeuw hadden mobieltjes ongeveer 10 cc (kubieke cm) accu aan boord. Dat is intussen gegroeid naar het dubbele. “Als je de toestellen dikker zou maken, is het een stuk makkelijker om de batterijduur te verlengen”, aldus Almekinders. Maar fabrikanten kiezen daar zelden voor: het lijkt een prestigekwestie geworden om een zo dun mogelijke smartphone te produceren.

Het gebruik van zuinige onderdelen heeft wél succes gehad. De laatste modellen kunnen zich daardoor zelfs accu’s met een iets lagere capaciteit veroorloven. De Galaxy S6 heeft bijvoorbeeld 2.550 mAh (milliampèreuur), terwijl de Galaxy S5 2.800 had. Samsung lijkt een dun toestel dus een beter selling point te vinden dan een gebruiksduur van meer dan een dag.

4. En worden de accu’s zelf nou nog beter?

Kun je méér energie in dezelfde ruimte stoppen dan vroeger? Ja: de accucapaciteit die fabrikanten in één cc weten te krijgen, in vijftien jaar is verviervoudigd.

Daar kan nog wel wat bij, denkt Marnix Wagemaker, universitair docent materialen voor energieopslag aan de TU Delft.

“De capaciteit van een accu wordt bepaald door de hoeveelheid actief materiaal. Die is op dit moment minder dan 50 procent, maar dat moet naar 80 procent kunnen.”

Dat geldt voor de huidige accu’s van het lithium-ion-type. Volgens Wagemaker is een nieuw type, lithium-zwavel, gauw verkrijgbaar: “Je kunt er al prototypes van kopen.” De energiedichtheid van deze accu’s is het drievoudige van de huidige, driemaal zoveel energie dus.

Of dat leidt tot een langere gebruiksduur, nóg dunnere toestellen of tot nieuwe energieslurpende toepassingen – dat moeten consumenten en fabrikanten onderling uitmaken.