Opinie

Belvrees, smetvrees of liftvrees. Wat is jouw kantoorfobie?

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter
Meer tips? Volg @japked op Twitter

Kantoor is natuurlijk een beetje een gesticht. Een dagopvang voor volwassenen, zei een groot denker ooit. Iedereen zit er zich goudgloeiend aan elkaar te ergeren en je kan er massa’s interessante fobieën en allergieën zien ontstaan en in het wild observeren.

De meeste kantoorfobieën gaan over voedsel. Iedereen flipt natuurlijk op de meur van rijstwafels, HOU DAAR EENS MEE OP MENSEN, MET DIE SMERIGE RIJSTWAFELS!!! Maar ik heb ook collega’s die batshitcrazy worden van het geknaag aan appels, bossen wortels en die ontploffen als ze gekraak van broodjes horen.

Ik heb ook een collega die heel eng gaat doen als hij in een straal van 200 meter van zijn bureaustoel een bananenschil ziet of ruikt – respect – en er is er één die allergisch is voor komkommer en dan moeten we na de lunch altijd even om de beurt met hem gaan zitten om hem weer rustig te krijgen.

Een andere grote categorie fobieën, is de smetvreeshoek. Van die collega’s die hun bureau, telefoon, toetsenbord, scherm en stoel om het uur met desinfecterende gel en een tandenborstel afschuren. De mensen die doodsbang zijn voor een warme wc-bril. De collega’s die niet zo goed tegen de afgeknipte nagels en snotjes op hun flexplek kunnen. Ik heb ook een collega die niet kan bellen met een telefoon die naar de aftershave ruikt van de collega die er gisteren zat. Daar wordt ze voor behandeld.

En dan heb je nog de gewone kantoorfobieën. De nieuwsbrief-allergie. De fobie dat je in de lift moet met die lul van sales. De good old angst dat je bij de printer komt en dat de toner op is, de fobieën voor vakantiefoto’s en dieetwensen en de pure paniek dat de whiteboardmarker geen whiteboardmarker is.

Ik heb ook een collega die als het warm is elke tien minuten een rondje over de velden maakt om te controleren of alle ramen dicht zijn WANT ANDERS WERKT DE KLIMAATINSTALLATIE NIET. En iemand die de hele dag de briefjes van de muur trekt of we ONZE ROTZOOI OP HET AANRECHT WILLEN OPRUIMEN!!! SVP!!!

Ik hoor vaak mensen klagen dat er niet te werken valt met al die neuroten. Dat het watjes zijn en dat je in de oorlog geen kantoorfobieën had. Sterker nog, toen had je niet eens kantoor. Ik snap dat nooit. Ik vind allergieën en fobieën heerlijk. Mensen met neuroses en fobieën houden tenminste hun mond dicht bij het eten, houden hun windjes in tot ze knappen en durven niet hardop naast je te bellen omdat ze bang zijn dat je dan last van hen hebt.

Mensen zónder fobieën, díe zijn pas ergerlijk. Die zitten dus de hele dag te boeren, te winden en te smakken en je uit te maken voor neuroot. Dat zijn trouwens ook vaak van die opgewekte ochtendmensen die al voor de koffie lopen te fluiten. Superirritant.

Ik zou zeggen: laat ons de collega’s koesteren met smetvrees, belvrees en wc-bril-allergie. De mensen zonder fobieën, daar valt niet mee te werken. Met neuroten win je de oorlog.