Ik doe het zelf niet altijd veilig

Wie doet er mee aan de proef? Bijvoorbeeld dragqueen Justin (23). „Dit is geen vrijbrief om zonder condooms te seksen.”

Naam: Justin Mooijer

Leeftijd: 23

Beroep: Dragqueen en barman in ‘men only’-sauna.

Woonplaats: Amsterdam

‘Ik ben opgegroeid in Volendam en werk nu sinds mijn negentiende als dragqueen in de Amsterdamse gayscene. Parttime werk ik daarnaast in een ‘men only’-sauna, vlakbij het station. In het weekend is de sauna 24 uur per dag open, er passen tweehonderd mannen in. En er is hier ook, hoe zal ik zeggen, gelegenheid voor genegenheid.

„De GGD geeft mij en mijn collega’s in de sauna regelmatig trainingen over drugs, drank en seks. Ze willen dat wij goed geïnformeerd zijn omdat veel van onze klanten bij ons komen met vragen. Vooral jonge jongens die net hun entree maken in de gayscene weten nog niet alles.

„Een paar maanden terug zijn we met een groepje bij elkaar gekomen om het te hebben over de hiv-pil. Sceptisch was ik in eerste instantie. En ik vond het eigenlijk ook stigmatiserend, waarom meteen testen in de gayscene, dacht ik. Alsof hetero’s het altijd veilig doen. Tijdens de informatieavond veranderde mijn mening. Homoseksuelen lopen meer risico en daarom zullen er sneller resultaten komen uit het onderzoek.

„Hier en daar ken ik mensen die hiv-positief zijn. En het is niet zo dat het gebruik van condooms bij ons not done is. Juist in de gayscene wordt veilige seks veel gepromoot, er wordt veel met elkaar over gesproken, we kennen de gevaren. In homotenten liggen de condooms vaak voor het oprapen.

„Maar ik ben zelf ook niet altijd veilig bezig. Daarom wil ik meedoen aan de proef. Vaak als ik een jongen heel leuk vind en er al een tijdje mee bezig ben besluit ik het onveilig te doen. Maar die relatie is dan toch weer kortstondig. En een maand later heb ik alweer onveilige seks met de volgende jongen. Ik vraag wel altijd van tevoren wat iemands status is. Een enkele keer vertelt iemand hiv-positief te zijn, maar die kunnen het niet meer overdragen omdat ze al lang genoeg aidsremmers hebben geslikt.

„Nou ben ik nog een vrij uitzonderlijk geval in de gayscene, want ik drink niet en ik gebruik geen harddrugs. Dus als ik onveilige seks heb, dan is het een bewuste keuze. Terwijl het vaak juist misgaat omdat er harddrugs worden gebruikt, voor of tijdens de seks.

„Ik was al bang dat mensen zouden denken dat homo’s de pil als vrijbrief zouden gebruiken om zonder condoom te seksen. Maar zo werkt het niet. Je kunt nog steeds andere soa’s krijgen als je geen condoom gebruikt. En de mensen die het niet zo zien, zullen het vanzelf wel voelen als ze, met hiv-pil op, pijn hebben tijdens het plassen vanwege de gonorroe.”