Ik ben één van mijn vijanden geworden

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Florian de Krom (37) deed het gewoon. Hij nam ontslag als wijkagent in Hoek van Holland en werd eigenaar van strandclub RoZee. „Ik zie het meteen als je onder invloed bent van drugs op mijn terras.”

Illustratie Boudewijn van Diepen
Illustratie Boudewijn van Diepen

Hoogtepunt: „Ik heb het voor elkaar gekregen om mijn droom na te jagen.”

Dieptepunt: „Afscheid nemen van mijn collega’s bij de politie. En ik mis mijn motor.”

Vlinders in mijn buik

„Twee dagen na de beruchte rellen in Hoek van Holland in 2009 werd ik gevraagd om daar als wijkagent orde op zaken te stellen. Het hoorde bij mijn werk om goede contacten te onderhouden dus ik kwam veel op het strand en deed ook weleens een bakkie koffie met strandtenteigenaren. Ik liet vallen dat ik er vroeger van droomde om een strandtent te runnen. De toenmalige eigenaar van één van die tenten vroeg of ik het wilde overnemen. Ik kreeg vlinders in mijn buik.”

Strikt geheime onderhandelingen

„Ik had het al vijftien jaar naar mijn zin bij de politie, maar vanwege de bezuinigingen waren er nog weinig doorgroeimogelijkheden voor mij. Hoewel ik me als strandtenteigenaar in maximale onzekerheid zou storten en er heel weinig tijd zou overblijven voor mijn privéleven heb ik geen moment getwijfeld. Dit was de mooiste strandtent aan zee waarvan ik soms al had gefantaseerd hoe ik het wilde verbouwen als ik eigenaar zou zijn. Alles viel op zijn plek, ik móést het doen. De onderhandelingen verliepen vervolgens strikt geheim want het komt natuurlijk raar over als een wijkagent zaken doet met een ondernemer.”

Drugs en lastige klanten

„Mijn nieuwe collega’s keken even vreemd op: als agent had ik hard tegen ze moeten optreden, soms zelfs tenten moeten sluiten en nu werd ik een van hen. Toch ontvingen ze me met open armen. Oud-collega’s van de politie komen nu bij mij een bakkie doen. Als ze spannende verhalen vertellen denk ik weleens: ‘wat was dat leuk’ en ook de politiemotor mis ik wel. Maar ik heb nog geen moment spijt gehad. Eerst bracht ik mensen veiligheid, nu breng ik ze een mooi product. En ik heb profijt van mijn vorige baan: als mensen op mijn terras onder invloed zijn van drugs herken ik dat meteen en hou ik ze extra in de gaten. Lastige klanten zet ik zonder pardon mijn tent uit.”