Economie

Hulu haalt nu ook Showtime binnen

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In de strijd om de streamende kijker wint Hulu weer een slag. Het onthulde vandaag een samenwerking met zender Showtime (bekend van series als Mad Men, Homeland en The Walking Dead). Het is de eerste premium-zender die zijn programmering volledig laat uitzenden door Hulu, meldt Techcrunch. Maar vast niet de laatste.

Zoals NRCQ al eerder meldde, verhardt de strijd tussen Hulu en concurrerende streamingdiensten. Links en rechts proberen partijen als HBO, Netflix en Amazon het bedrijf in te halen. Maar Hulu lijkt erg goed uitgerust te zijn om televisiezenders te paaien om met de dienst in zee te gaan, schreef The Wall Street Journal al eerder.

Deze laatste zet van Hulu is in ieder geval veelbelovend, denkt Techcrunch. Hoewel het de prijs van het Showtime-kanaal op de site kunstmatig laag houdt (8,99 dollar naast het standaardabonnement van 7,99 dollar) krijgt de zender nu de mogelijkheid om veel meer betalend publiek te bereiken dan Showtime’s eigen geplande streamingdienst. En kijkers krijgen series te zien die ze anders alleen voor een duur kabelabonnement zouden zien.

Megafusie US Foods en Sysco Corp van de baan?

Een federale rechter blokkeerde vannacht de geplande overname van US Foods Inc door Sysco Corp ter waarde van 3,5 miljard dollar, meldt Bloomberg. De fusie zou een te groot negatief effect hebben op de concurrentie op de voedseldistributiemarkt. De rechter:

“The FTC has shown that there is a reasonable probability that the proposed merger will substantially impair competition in the national customer and local broadline markets and that the equities weigh in favor of injunctive relief,

US Foods, een van de grootste distributeurs in de VS, is het niet eens met de beslissing. De twee multinationals moeten nu in het hof van de Federal Trade Commission de blokkering aanvechten. Die kan de fusie permanent van de hand wijzen. Volgens de handelscommissie zouden de twee bedrijven 75 procent van de markt in handen krijgen.

Netflix splitst aandelen

Interessant nieuws voor aandeelhouders van Netflix. Het bedrijf gaat zijn aandelen splitsen, meldt Forbes. En niet zomaar, elk aandeel wordt gesplitst in zeven nieuwe aandelen.

Dat komt niet vaak voor, schrijft The Wall Street Journal. Vorig jaar april deed Apple hetzelfde, maar de beursoperatie is de laatste jaren steeds minder populair geworden. Vermoedelijk heeft dat te maken met de financiële crisis. Volgens Netflix worden de aandelen - doordat ze minder waard worden, ze zijn immers door zeven gedeeld - aantrekkelijker voor investeerders. De handel wordt makkelijker omdat de prijzen verlaagd zijn en dus betaalbaar worden voor kleinere partijen.

Aandelen Netflix sloten gisteren op de beurs op 681,19 dollar, een stijging van 99 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2013 was dat nog 100 dollar. De splitsing vindt op 15 juli plaats. Netflix hoopt uiteraard ook met beursoperatie dat de totale waarde van de aandelen nog verder stijgen.