Hoogleraar was vorige week al opgestapt, weten we nu

Chris Meijer, hoogleraar pathologie van het VUmc, is vrijdag onder druk opgestapt, liet minister Schippers gisteren weten.

Emeritus hoogleraar pathologie Chris Meijer (VUmc) is onder druk opgestapt als lid van de Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan op het gebied van zorg van het kabinet. Meijer deed dit afgelopen vrijdag na een gesprek met de voorzitter van de raad. Dat blijkt uit een brief die minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) gistermiddag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Meijer was adviseur van de commissie Bestrijding Baarmoederhalskanker van de Gezondheidsraad. Die adviseerde de minister in 2011 over te stappen op een nieuw bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Uit onderzoek van NRC bleek dat hij meerdere zakelijke belangen had die hij voor de raad verzweeg. Schippers wil nu dat de raad haar adviseurs op grotere afstand zet bij de totstandkoming van adviezen. Ze noemt het „cruciaal” dat „slordigheden of onvoldoende transparantie geen kans krijgen door strikte procedures”.

Verzwegen belangen

Meijer verzweeg zijn belangen in bedrijven die producten maken die gerelateerd zijn aan het bevolkingsonderzoek niet alleen voor de Gezondheidsraad, maar ook voor zijn werkgever. Daarover schrijft Schippers: „Zowel de Gezondheidsraad als het VUmc nemen het punt van het onvolledig informeren over belangen hoog op.”

Wel zegt ze, na een onderzoek nu van de Gezondheidsraad, dat het advies van 2011 ook zonder de advisering en het wetenschappelijk werk van Meijer gelijkluidend zou zijn geweest. De voorzitter van de raad liet dit een dag na het NRC-artikel al weten.

Vorige week zette Schippers de aanbesteding stop in aanloop naar het nieuwe bevolkingsonderzoek dat in april 2016 moet ingaan. Het wordt nu weer opgestart. Het gaat om de gunning van een virustest voor dat bevolkingsonderzoek. Een lucratieve klus waarvoor Meijer ook een van de gegadigden is met Self-Screen, één van zijn bedrijven. Schippers schrijft dat „verdere vertraging kan leiden tot afbreken van het huidige traject, waarna het hele proces opnieuw opgestart moet worden”. Dat vindt ze „niet verantwoord”.

Een grote wetenschappelijke studie die voortvloeide uit het advies van de Gezondheidsraad werd vorige week stilgelegd om Meijers handelswijze. De in opspraak geraakte hoogleraar is een van de mensen die de studie onder 30.000 vrouwen leidt. Zijn werkgever VUmc onderzoekt momenteel Meijers zakelijke belangen.

In 2008 bracht dezelfde commissie van de Gezondheidsraad een positief advies uit over het vaccineren van meisjes tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Ook toen ontstond er discussie over de rol van Meijer. Meijer was gisterochtend niet bereikbaar voor commentaar.