Economie

Grieken op hun 57ste met pensioen, en wíj maar werken. Of niet?

Foto AFP

Na een parade van EU-leiders en ministers lijkt een deal over Griekenland binnen handbereik. Het streven is vandaag een definitief besluit te nemen, tijdens een extra vergadering van de Eurogroep van ministers van Financiën.

De Griekse premier Tsipras komt nu uiteindelijk tegemoet aan de eis van geldschieters (eurolanden, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) om de pensioenuitgaven volgend jaar terug te schroeven met 1 procent van het nationaal inkomen. Voor de Grieken was dat lang onbespreekbaar, omdat tweederde van hun gepensioneerden al op of onder de armoedegrens zou leven.

Tot nu toe zag - volgens het Europees statistiekbureau - de toename van de pensioenen er zo uit:

Maandag werd geprobeerd de impasse te doorbreken om, in de woorden van ‘Europees president’ Donald Tusk, ‘een rampscenario, zoals een Graccident‘ te voorkomen. Dat lukte doordat de Grieken zondagnacht nog net nieuwe plannen indienden. Zonder te tornen aan de hoogte van pensioenen – dat blijft voor Tsipras ‘de rode lijn’- maar via een omweg (verhoging van pensioenpremies en pensioenleeftijd, inperking van regelingen voor vervroegd pensioen en duurder maken van gezondheidszorg voor ouderen) bereikt Athene volgend jaar de verwachte bezuiniging.

Het is niet voor het eerst. De gemiddelde pensioenleeftijd was er in 2006 nog 59 jaar:

Maar in juli 2010 besloot de Griekse regering al dat eind 2013 de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar moest gaan - dat werd kort erna 67. Door strengere regels over de hoogte van de pensioenuitkering, ging die omlaag van 96 procent van het eindloon, naar nog maar 54 procent, schrijft The Economist. En de pensioenen waren al veel lager dan in Nederland: