Economie

Bovenop bergen goud en toch zorgen over je pensioen

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een symposium over het pensioenstelsel bij De Nederlandsche Bank
Wie: Dagvoorzitter Ton Verlind, oud-ingenieurs van Royal Haskoning DHV Frank Robbert Kalff en Marien Würdemann, oud-jurist van Shell Han Kooy, directeur van DNB Frank Elderson en een stuk of vijftig gepensioneerden.

De vierde verdieping van De Nederlandsche Bank. Ergens onder de steunzolen van de ruim vijftig gepensioneerden die hier vandaag een symposium over het pensioenstelsel bijwonen, ligt zo’n 195 ton goud. Dat moet genoeg zijn hen allemaal van een pensioen te voorzien waar ze wél tevreden mee zijn. Want nu valt er best nog een beetje over te mopperen. De inmiddels ook pensioengerechtigde dagvoorzitter Ton Verlind heeft zelfs een mopje paraat: “Komt een gepensioneerde bij de dokter. Zegt de dokter: ‘U bent al uitgekleed, nu alleen nog even zuchten.’”

Regeltjes

Maar eigenlijk hebben de zestigplussers in de zaal het zo slecht nog niet. We hebben het hier tenslotte over de babyboomers, een bevolkingsgroep die er over het algemeen warmpjes bij zit. “Wij komen eigenlijk niets tekort”, geeft Frank Robbert Kalff toe. Hij werkte als ingenieur bij Royal Haskoning maar is inmiddels al vijftien jaar met pensioen en zit nu in het pensioenfondsorgaan van het bedrijf, samen met zijn collega Martien Würdemann, die sinds tien jaar met pensioen is.

“Maar er schort wel degelijk van alles aan het huidige pensioenstelsel”, zucht Kalff. Würdemann knikt. “Er zijn veel te veel regeltjes bedacht in een poging de onzekerheden die de crisis met zich meebracht af te dekken.” Maar die regeltjes hebben geleid tot inflexibiliteit, menen de heren. Royal Haskoning is een paar jaar geleden bijvoorbeeld gefuseerd met DHV maar het lukte door alle regels niet de daarbij behorende pensioenfondsen te verenigen. Würdemann: “Nu lopen er binnen het bedrijf mensen rond die een goed pensioen zullen krijgen en mensen die een slecht pensioen zullen krijgen. Dat kan toch niet?”

Deze gepensioneerden mogen voor een dag op een goudberg zitten in De Nederlandsche Bank.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

De jongere generatie

De grootste zorgen maken Würdemann en Kalff zich over hun kinderen en kleinkinderen. “Over twintig, dertig jaar zijn zij aan de beurt. En daar worden nú beslissingen over genomen. Daar wil je toch van op de hoogte zijn, ook al leven wij dan misschien niet eens meer.” Ook Han Kooy, voormalig jurist bij Shell, vreest voor de jongere generatie. “Je kunt er niet meer blindelings van uitgaan dat je werkgever je pensioen wel goed zal regelen. En voor ZZP’ers is het al helemaal lastig, die moeten echt alles zelf uitzoeken.”

Toch zijn er opmerkelijk weinig afgezanten van de jongere generatie. Alleen de jeugdige directeur van De Nederlandsche Bank, Frank Elderson, is niet ouder dan vijftig. Maar met dagelijks 195 ton goud onder de grond is hij dan weer zo’n beetje de enige die zich voorlopig géén zorgen hoef te maken over zijn pensioen.