Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Frankrijk roept ambassadeur VS op het matje om spionage

De Franse president Hollande aan de telefoon. Gisteren onthulde WikiLeaks documenten waaruit blijkt dat Hollande en zijn voorgangers Sarkozy en Chirac tussen 2006 en 2012 door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zijn afgeluisterd.
De Franse president Hollande aan de telefoon. Gisteren onthulde WikiLeaks documenten waaruit blijkt dat Hollande en zijn voorgangers Sarkozy en Chirac tussen 2006 en 2012 door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zijn afgeluisterd. Foto AFP/Alain Jocard

Frankrijk heeft de ambassadeur van de Verenigde Staten ontboden nadat gisteren bekend werd dat de NSA drie Franse presidenten heeft afgeluisterd. Dat melden Reuters en AFP op basis van Franse diplomatieke bronnen. President Hollande noemde de spionagepraktijken vandaag in een reactie “onacceptabel”.

Hollande had vanochtend zijn kabinet bijeengeroepen voor een spoedvergadering nadat documenten naar buiten kwamen op WikiLeaks waarin stond dat hijzelf en zijn voorgangers Sarkozy en Chirac tussen 2006 en 2012 door de Amerikaanse inlichtingendienst waren afgeluisterd. “Frankrijk tolereert geen handelingen die de veiligheid van ons land of van de beveiliging van onze belangen in gevaar brengt”, zei Hollande na afloop.

Geen staatsgeheimen

De president maakte tevens bekend dat Amerikaanse spionage van Franse belangen al wel eerder bekend waren bij de Franse autoriteiten. Uit de documenten zou blijken dat het afluisteren een maand na Hollande’s aantreden is gestopt. Volgens de Franse krant Libération - die het nieuws gisteren als eerste bracht - staan er geen staatsgeheimen in de gelekte documenten.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De link naar de documenten https://t.co/zPnx9abtmi

De VS kwamen gisteren naar buiten met een verklaring dat ze “zich niet richten en ook niet zullen richten op de communicatie van president Hollande”.

Het is niet voor het eerst dat bekend wordt dat de VS bondgenoten afluistert of heeft afgeluisterd. Eerder kwam naar buiten dat het mobieltje van bondskanselier Merkel werd afgetapt. In totaal zouden 122 regeringsleiders over de hele wereld zijn afgeluisterd.