Rutte wil niet voor Franse WW betalen

Europese regeringsleiders praten morgen en overmorgen op een periodieke top in Brussel over ‘meer Europa’. Reden voor premier Mark Rutte (VVD) om vóór de top alvast op de rem te trappen.

Rutte ziet niets in het idee van een Europees ministerie van Financiën dat in de toekomst het economisch beleid van de Europese Unie steviger zou moeten gaan coördineren, zei hij gisteren in een voorbereidend debat in de Tweede Kamer. Een dergelijk voorstel kwam eerder deze week van de vijf voorzitters van Europese instellingen in een rapport. Volgens Rutte heeft de Europese Unie geen behoefte aan „het optuigen van nieuwe instituten”, maar aan het nakomen van de afspraken tussen de lidstaten.

Het rapport, ‘de voltooiing van Europa’s Economische en Monetaire Unie’, is opgesteld onder leiding van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Volgens Rutte is het aan de lidstaten zelf om hun begrotingen in lijn met de Europese regels te brengen. Het herverdelen van geld binnen Europa, al dan niet via een ministerie van Financiën, kan niet aan de orde zijn: „Wij gaan niet betalen voor de Franse WW.”

Het idee van een ministerie van Financiën wordt in het rapport in omzichtige termen aangekaart. Het heet een „thesaurie”.