Eindelijk weer naar huis

Foto Uygar onder simsek/AFP
Foto Uygar onder simsek/AFP

De vrouw en kinderen op de foto kunnen weer naar huis. Nadat Koerdische strijders vorige week het grensstadje Tal Abyad heroverden op Islamitische Staat (IS), konden maandag honderden naar Turkije gevluchte Koerden terug naar huis.

Het YPG – de gewapende tak van de socialistische partij die de scepter zwaait in de Koerdische enclaves – rukt steeds verder op richting Raqqa, het belangrijkste bolwerk van IS en de facto de hoofdstad van het kalifaat in Syrië. Gisteren namen de Syrische Koerden ook de stad Ein Issa in, enkele uren nadat ze eerder al een legerbasis in de buurt in beslag hadden genomen. Daarmee is het YPG nog ongeveer vijftig kilometer verwijderd van Raqqa. Ein Issa is de laatste grootste stad ten noorden van het IS-bolwerk. Met de steun van de Amerikaanse luchtmacht blijken de Koerden een geducht tegenstander voor IS.

De strijd om Tal Abyad leidde vorige week wel tot dramatische scènes aan de grens met Turkije, waar ruim 23.000 mensen naartoe zijn gevlucht, van wie 70 procent vrouwen en kinderen. Uit angst voor een massale vluchtelingenstroom hield Turkije de grens aanvankelijk potdicht.