Zembla Internationaal

In de serie Zembla Internationaal een reconstructie van de ebola-uitbraak die West-Afrika vorig jaar deed opschrikken. Het Amerikaanse onderzoeksprogramma Frontline reisde naar het epicentrum van de uitbraak en laat in de documentaire Ebola, inside the deadly outbreak uit 2014 zien hoe het virus razendsnel om zich heen kon grijpen. De regio zelf was hier niet op voorbereid en georganiseerde, internationale hulp bleef aanvankelijk uit. De beelden van stervende mensen in provisorische klinieken en de door lokale artsen zelf in elkaar geknutselde beschermingspakken illustreren dit op pijnlijke wijze.

Aan de hand van gesprekken met experts, hulpverleners en andere betrokkenen wordt een beeld geschetst van de rommelige beginfase van de uitbraak. De trage reactie van de internationale gemeenschap en de grote besmettingsrisico’s waar de lokale bevolking en hulpverleners aan blootstonden, komen hierin naar voren. Ook Nancy Writebol, de Amerikaanse vrijwilligster die in Liberia besmet is geraakt en later in de VS succesvol is behandeld, komt aan het woord.

Hans Kingma