Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

De bedrijven van halal

Steeds meer ondernemers vragen een certificaat aan om aan te tonen dat hun producten halal zijn, meldt de Volkskrant. Zij zien een groeiende markt met 1,8 miljard potentiële klanten en willen daar een deel van uitmaken.

“Zonder halalcertificaat kan je in de Arabische wereld niks verkopen,” zegt Halalcorrect directeur Ben Ali-Salah tegenover de krant. Hij leidt een van de bedrijven die deze certificaten uitdeelt aan bedrijven als AkzoNobel en Sarah Lee. Vooral medicijnen en cosmeticaproducten worden steeds vaker beoordeeld, vertelt ook directeur van Halal Quality Control Abdul Munim Al-Chaman:

“Dat is de toekomst voor onze sector. In islamitische landen stijgt bijvoorbeeld de vraag naar halallipstick, -nagellakremover en -medicijnen”.

Deze toezichthouders merken wel dat er bij Nederlandse bedrijven nog veel kennis ontbreekt over de islamistische wereld. Zo vragen zij veel certificaten aan voor producten die dat niet nodig hebben, zoals shampoo, en hebben de ondernemers nog niet door dat het winkelen niet ophoudt tijdens de ramadan.

Vakantie geen pretje voor mantelzorgers

De vakantieperiode breekt aan. Maar dat is volgens Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerswerk, voor haar leden geen pretje. Voor hen wordt het steeds moeilijker om op vakantie te gaan, meldt het AD. En met 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland zijn de effecten daarvan groot.

Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, laat weten dat haar organisatie afgelopen jaar meer klachten ontving over het verkrijgen van vervangende zorg dan vorig jaar. Dat is sinds januari lastiger geworden onder andere doordat de opnamecriteria voor verpleegtehuizen strenger zijn geworden en er minder logeerplekken zijn ingericht dan voorheen. Hoogendijk:

“Mantelzorgers zijn nu maanden in plaats van weken bezig om opvang te regelen. Sommigen zijn zo moe van alle voorbereidingen, dat ze het bijna opgeven”

NN Group koopt aandelen terug

RTL Nieuws weet te melden dat verzekeraar NN Group 2.114.271 miljoen aan eigen aandelen terug zal kopen van voormalig eigenaar ING.

Het voormalige Nationale-Nederlanden wil met de aankoop ervoor zorgen dat verwatering van de aandelen wordt voorkomen. De uitbetaling van het slotdividend over 2014 wordt voor 27,3 procent van de aandeelhouders uitgevoerd door het uitwisselen in nieuwe aandelen. Die omwisselingskoers bedraagt 1 nieuw aandeel op 43,77 oude. Voor NN Group betekent dit de creatie van meer dan 2,1 miljoen aandelen.