Cultuur

Deze zus is de baas van haar oudere broer

Stabiel, succesvol en een beetje conservatief: dat is het imago van familiebedrijven. Vandaag maken vijf ondernemingen kans op een Familiebedrijven Award.

Wat als je in een familie wordt geboren die al generaties een onderneming runt? Hoe beslis je of je je ouders gaat opvolgen? Je kunt er binnenkort voor naar school: Hogeschool Windesheim organiseert na de zomer een anderhalf jaar durend opvolgerstraject voor kinderen uit familiebedrijven.

NRC Q spreekt vier jonge ondernemers (en één vader) over hoe zij het doen met hun familiebedrijf. Lees ook het andere interview met Remy en Marc de Kuyper, van de Schiedamse distilleerderij Koninklijke De Kuyper.

Aukje (36) en Bas (37) Kuypers zijn de vierde generatie van installatiebedrijf P.G. Kuijpers & Zonen (168 miljoen euro omzet, 850 werknemers). Zij is sinds twee jaar directievoorzitter, hij is verantwoordelijk voor de strategie en innovatie.

De Grote Vraag

Aukje: “Onze vader riep alle kinderen bij elkaar, we hebben ook nog een zus, en kwam toen met De Grote Vraag. ‘We hebben een mooi bedrijf. Ik zie dat als een familiebedrijf. Wat vinden jullie daar eigenlijk van?’”
Bas: “Dat was vlak voordat we gingen studeren.”
Aukje: “Natuurlijk wisten we daarvoor wel dat het zijn bedrijf was. Als we op vakantie gingen, reden we er ook altijd langs. Even controleren of de deur goed dichtzat. Maar tot dat moment had ik er niet over nagedacht of ik daar zelf een rol in zou kunnen spelen.”
Bas: “Mijn vader was op dat moment de enige aandeelhouder, zijn broers werkten er niet meer. Hij wilde onze ambities polsen. Zouden wij het überhaupt willen overnemen?”
Aukje: “En zouden we het kunnen? Hartstikke leuk die achternaam, maar je hebt wel een bedrijf te runnen. We reageerden heel primair. Ik zei: ‘Dat kan ik niet, dat is te veel verantwoordelijkheid’. Jij: ‘Goed plan, gaan we doen’.”

Aukje Kuypers begon na haar studie bedrijfskunde aan de Universiteit van Maastricht als directieassistent bij Kuijpers (2003-2006). Ging vervolgens als trainee aan de slag bij Fortis (2006-2010) om daarna weer terug te komen bij Kuijpers (2010); eerst als manager en vanaf 2013 als directievoorzitter.

Aukje Kuypers begon na haar studie bedrijfskunde aan de Universiteit van Maastricht als directieassistent bij Kuijpers (2003-2006). Ging vervolgens als trainee aan de slag bij Fortis (2006-2010) om daarna weer terug te komen bij Kuijpers (2010); eerst als manager en vanaf 2013 als directievoorzitter.

CV Bas Kuypers – Studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Begon tijdens studie bij een bedrijf gespecialiseerd in conceptmarketing (2001-2004) en werkt sinds 2004 bij Kuijpers. Hij was onder meer vestigingsleider in Oss en Den Haag en is sinds 2011 verantwoordelijk voor business development (Foto Kuijpers)

Bas Kuypers studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Begon tijdens studie bij een bedrijf gespecialiseerd in conceptmarketing (2001-2004) en werkt sinds 2004 bij Kuijpers. Hij was onder meer vestigingsleider in Oss en Den Haag en is sinds 2011 verantwoordelijk voor business development.

Keuzes

Bas: “Het heeft mijn keuzes wel beïnvloed. Om bedrijfskunde te studeren, bijvoorbeeld. Ik wist dat ik iets met het bedrijf wilde, maar wat? Geen idee. Waar zit mijn toegevoegde waarde? Eenmaal in dat traject werd ik daar weleens zenuwachtig van, onzeker.”
Aukje: “We zijn bijna negenhonderd mensen groot, die verantwoordelijkheid voel ik heel sterk. Het is niet de bedoeling dat het bedrijf omvalt.”
Bas: “Als je negentien bent, kun je heel hard roepen dat je het supertof vindt, maar dan snap je nog niets van wat opvolging echt betekent. Pas toen ik mijn pasgeboren zoontje vasthield, veranderde mijn perspectief 180 graden. Het is heel leuk om papa te worden, maar ik besefte ook meteen: we hebben er één, we kunnen weer zeventig jaar vooruitkijken.”

Rolverdeling

Bas: “We zaten allebei in het management developmenttraject, gaandeweg ontstond er een rolverdeling. Je merkt wat je wel niet interessant vindt. Ik zag en zie mezelf bijvoorbeeld niet als een manager.”
Aukje: “Bas is de creatieve geest, mijn kracht ligt meer in het praktische, de strategie. Formeel neem ik nu de beslissingen.
Bas, lachend: “En formeel rapporteer ik nu aan mijn zusje.”
Aukje: “Maar we hebben hetzelfde voor ogen met het bedrijf, dat staat voorop. Het is ook niet vanzelfsprekend dat ik hier over twintig jaar nog zit. Als het bedrijf verandert en iemand met een ander profiel is nodig, dan ben ik de eerste om te zeggen ‘prima’. Als dat het beste is voor het bedrijf.”

P.G. Kuijpers & Zonen

Aukje: “Zo heet het bedrijf al vanaf de eerste generatie. P.G. staat voor Petrus Gerardus, moet ik dat dan ook veranderen? En er dan ‘en dochters’ van maken? Nee.”

Dit zijn volgens Elsevier de tien oudste familiebedrijven van Nederland: