De extra euro’s op je loonstrook zijn om de hogere btw te betalen

voor belastingherziening. Vandaag praat de Tweede Kamer over de belastingplannen. Morgen gaat de staatssecretaris met de oppositie om tafel. Maar hoe zien de kabinetsplannen er in grote lijnen uit?

Illustraties Stella Smienk

De belastingen moeten eenvoudiger en begrijpelijker worden, zowel voor de belastingbetalers als voor de Belastingdienst. Bovendien moeten de lasten op arbeid omlaag om de economie en de werkgelegenheid aan te wakkeren. Dat is de boodschap van het kabinet. De komende weken onderhandelt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) met de vier oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks over belastingherziening – als het overleg niet na een dag al is gestrand.

De spaarder, de leaserijder, de werknemer, de bioscoopbezoeker: de plannen raken iedereen. Of dat wel of niet gunstig is, laat zich lastig uitrekenen. Bovendien: niets is nog definitief. De oppositie zal van alles tegenover het voorstel van Wiebes zetten. Zo maakte GroenLinks-leider Jesse Klaver zondag al bekend dat hij geen algehele btw-verhoging wil, en een hogere energiebelasting. Pas in de zomer, als duidelijk is welke belastingmaatregelen de onderhandelingen overleven en het Centraal Planbureau met de bekende ‘koopkrachtplaatjes’ komt, zal blijken wie er hoeveel op vooruitgaat – of achteruitgaat.

Vóór Wiebes morgen met de fractievoorzitters van vier oppositiepartijen praat, is er morgen nog een debat in de Tweede Kamer. Deze hoofdpunten liggen op tafel: