Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

D66 weet niet of het mee wil praten over belastingplan

D66 moet nog besluiten of het met het kabinet en andere oppositiepartijen verder onderhandelt over de hervorming van het belastingstelsel. Partijleider Alexander Pechtold wil eerst met zijn fractiegenoten bespreken of het wel interessant is om te praten over een situatie waarbij de kansen op een echte belastinghervorming ontbreken of moeizaam zijn, meldt persbureau ANP.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold (R) en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel.
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold (R) en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel. Foto ANP / Martijn Beekman

D66 moet nog besluiten of de partij met het kabinet en andere oppositiepartijen verder onderhandelt over de hervorming van het belastingstelsel. Partijleider Alexander Pechtold kondigde aan het einde van het Kamerdebat over de belastingplannen verrassend aan dat hij eerst met zijn fractiegenoten wil bespreken of het wel interessant is om te onderhandelen over een situatie waarbij de kans op een echte belastinghervorming volgens hem klein is.

Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen D66 gaat zich beraden om af te haken bij verdere onderhandelingen als lastenverlichting niet gepaard gaat met hervorming. #belastingdebat
Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen Volgende belastingberaad pas voorzien voor vrijdagavond, hoor ik. Eerst moet D66 er nog uit komen en Rutte en Wiebes moeten naar Brussel.

Als D66 niet meepraat over de hervorming van het belastingstelsel, hebben de gesprekken tussen oppositie en kabinet - die nu voor vrijdag gepland staan - weinig zin. De partij is nodig om het kabinet aan een meerderheid in de Senaat te helpen.

Pechtold toonde zich aan het einde van het debat teleurgesteld over de kansen van echte hervormingen. “We gaan ons beraden”, zei hij.

Lastenverlichting niet in gevaar

Premier Mark Rutte blijft positief. Hij denkt dat de uitkomst van het interne beraad bij D66 zal zijn dat er toch kan worden onderhandeld. “Ik denk dat ze uit eindelijk zullen komen”, zei Rutte na het debat volgens ANP.

“D66 is altijd zeer gemotiveerd geweest om mee te denken over een belastinghervorming. Maar goed, we zullen het moeten afwachten.”

Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen ik hoop van harte dat D66 wel mee zal blijven praten, smeekt premier Rutte. #belastingdebat

De lastenverlichting van 5 miljard euro die de coalitie van VVD en PvdA beoogt, komt niet in gevaar. De steun van het CDA is genoeg. Maar een eventueel verdergaande hervorming van het stelsel kan zonder D66 geen doorgang vinden. Rutte erkende dat als D66 afhaakt, die dan verder zinloos zijn geworden.