Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Commissie-Halsema geeft opdracht Universiteit van Amsterdam terug

Femke Halsema.
Femke Halsema. Foto ANP/ Martijn Beekman

De commissie onder leiding van oud-politica Femke Halsema die onderzoek zou doen naar de financiële situatie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft deze opdracht teruggegeven, meldt Folia. In een brief aan de precommissie, die de commissie-Halsema instelde, schrijft ze dat ze “elementaire randvoorwaarden” mist om “onafhankelijk, zorgvuldig onderzoek te kunnen doen”.

Zo is de afgelopen dagen volgens de commissie duidelijk geworden dat zij ook “de verschillende organisaties en actiegroepen die ons hebben gevraagd dienen te representeren”, wat onafhankelijkheid in de weg zou staan. Verder is er nog geen duidelijkheid over de werkbegroting.

De commissie zou een van de eerste concrete gevolgen zijn van de bezetting van het Maagdenhuis en de daaruit voortvloeiende bestuurscrisis - zo stapte Louise Gunning op als voorzitter van het College van Bestuur (CvB) en werd ze vervangen door Dymph van den Boom - bij de universiteit. Actievoerders bedongen bij die bezetting onder andere meer inspraak en onderzoek naar de financiën bij de UvA. Daarmee moet de vraag beantwoord worden of het bestuur van de universiteit de afgelopen vijftien jaar de juiste keuzes heeft gemaakt op het gebied van bankieren, huisvesting en de reserves.

Andere commissie

Een tweede commissie, die zich gaat buigen over de gewenste democratisering van de UvA, is nog in de maak. De beide commissies opereren onder tijdsdruk, want de komende periode moeten er beslissingen worden genomen die belangrijk zijn voor de toekomst van de universiteit. Die gaan over nieuwbouw, contracten van het UvA-personeel en de reorganisatie van studierichtingen.