Verband tussen ontlezing en corruptie

De veelgehoorde klacht dat het niveau van ’s lands bestuurders daalt, is een mondiaal verschijnsel. In China weten ze zelfs waar het aan ligt: ontlezing. De aanleiding vormde het geval Jiang Zunyu.

Toen opsporingsambtenaren in het gigantische huis van de gevallen bestuurder op zoek gingen naar bewijzen voor corruptie, vonden ze van alles, maar niet één enkel boek. Dat hebben staatsmedia eerder deze maand laten weten. De enige geschreven tekst lag naast zijn bed en is „niet geschikt voor minderjarigen”.

De anticorruptiedienst noemt het zorgelijk hoe weinig boeken worden aangetroffen in de huizen van onderzochte topbestuurders. De communistische partij kwam daarop met zeven boektips voor topbestuurders, waaronder twee boeken over president Xi Jinping. Enkele boekhandeltips volgden.

Chinese commentatoren menen dat de ontlezing is te wijten aan materialisme en nepotisme. Wie nog slechts geïnteresseerd is in spullen, heeft geen aandacht meer voor geestelijke verrijking. Bovendien, stelt Xinhua’s Outlook Weekly Magazine, is lezen tijdverspilling bij het klimmen naar de top. Het gaat immers om geld, de juiste vriendjes en familiebanden. Wie de top wil bereiken, kan beter gaan netwerken dan leren of lezen.