Terrorist Dylann Roof hield toch niet van My Little Pony

Dylann Roof blijkt toch geen fan te zijn van My Little Pony, zoals The New York Times zaterdag meldde.

Roof, die woensdag negen zwarte mensen doodschoot in een kerk in Charleston, postte volgens een Facebookvriend grappen over 9/11 en plaatjes van My Little Pony op sociaal medium Tumblr. De racistische terrorist zou een ‘brony’ zijn; een mannelijk fan van My Little Pony – kleurrijke speelgoedpaarden voor jonge meisjes.

Dit blijkt te mooi om waar te zijn. De kwaliteitskrant is bij de neus genomen door Benjamin Wareing, een zestienjarige Brit die Roof niet kende. Dat zegt Wareing althans tegen de website Fusion.

Het artikel in de Times over Roofs internetgedrag is geschreven door Frances Robles, die als onderdeel van een onderzoeksteam tweemaal de Pulitzerprijs won. Net als andere journalisten had zij de Facebookvrienden van Roof benaderd voor meer informatie. Onder hen was Wareing. Die zegt nu dat hij Roof niet kende, en dat deze hem willekeurig had toegevoegd als vriend.

Blijkbaar voelde de krant ook nattigheid, want de passage over My Little Pony was drie uur na publicatie al uit het artikel verwijderd. Andere kranten, die het nieuws hadden overgenomen, hebben dit inmiddels ook gedaan.

Wareing, die zelf journalist wil worden, zegt tegen Fusion dat hij loog om goedgelovige journalistiek aan de kaak te stellen.

Volgens Fusion en andere sites komt de misser voort uit de onwennigheid van de pers met sociale media. In april werd de Times ook in de maling genomen, in een artikel over de populariteit van e-sigaretten onder tieners (vaping). En tiener beweerde daarin dat hij was overgestapt op vaping dankzij Lil Ugly Mane. De rapper maakte een satire op vaping-reclames. De tiener: „Het enige wat ik mis is dat smerige laagje vuil in mijn mond.”