Brieven

En deze mensen dan?

Hubert Smeets doet in een collectieve boekbespreking (19/6) voortvarend mee aan de debunking van de jaren zestig. De jaren zestig hebben de machtsposities van de traditionele elite niet werkelijk ondergraven, vindt Smeets: „Provo en de studentenbeweging hebben ook geen enkele premier geleverd. Na de vooroorlogse Kok kwam meteen de postrevolutionaire Balkenende. En hoeveel latere ministers ontleenden die positie aan de ervaringen die ze in de tijd van jeugdprotest, provo en studentenbeweging hadden opgedaan? Ze zijn op de vingers van één hand te tellen. De PvdA’ers Jacques Wallage, Karin Adelmund, Ella Vogelaar en Fortuyn-man Eduard Bomhoff.”

Oh ja? En Hans van Mierlo dan? Hij volgde samen met zijn vriend Harry Mulisch de provobeweging vanuit de Kring en als redacteur van het Algemeen Handelsblad. En Hans Gruijters dan? Ook redacteur van het Handelsblad en samen met Van Mierlo oprichter van D66, een politieke antwoord op provobeweging. En de oud-PSP-ster Rita Verdonk dan? Zij was actief in de studentenbeweging in Nijmegen. En dr. Guusje ter Horst? En Pim Fortuyn dan, activist uit Groningen die vlak voordat hij minister zou worden, werd neergeschoten? En drs. Relus ter Beek, afgestudeerd aan de Rode Faculteit vlak voor studentenprotest daar tot grote conflicten zou leiden? Hij plaatste op 9 april 1965 een opruiende tekst onder het borstbeeld van Heutsz in Coevorden en werd veroordeeld tot het betalen van vijftig gulden boete. En prof dr. Uri Rosenthal dan? Hij was medewerker van Daudt toen het naar hem genoemde conflict uitbrak. Allemaal ministers gevormd door de jaren zestig en haar nagalm in de jaren zeventig.

Schrijver van Goed fout over herinneringen aan de jaren zestig en zeventig.

Belastingplannen

Lasten elders verzwaard

De media staan bol van de officiële en officieuze berichten over de belastingplannen van het kabinet. Een vooruitgang van 1,5 tot 3,0 procent stijging in koopkracht. Werken wordt beloond, maar niet-werkenden gaan er niet op achteruit.

Pakket 1 belooft forse lastenverlichting. Van 42 naar 40 procent en een verhoging van het startpunt van het 52-procenttarief. Dat klinkt leuk. Voor een stel, beiden werkend met ieder 35.000 euro per jaar, levert dit netto ongeveer 600 euro netto op. Maar let op: Wiebes schrijft in zijn Kamerbrief dat dit gefinancieerd wordt door een volledige afbouw van de algemene heffingskorting. Hoe hoog is die nu? Voor het genoemde stel ongeveer 3.700 euro. Netto. Hoezo lastenverlichting? Wat verhoging van arbeidskorting en kinderopvangtoeslag maken dit nooit goed. Kan de heer Wiebes even uitleggen waar die koopkrachtstijging vandaan komt?

Steven Halbertsma

Suikerfeest vrije dag

Getalsargument niet sterk

Hoewel het een goed idee zou zijn om de vrije Tweede Pinksterdag in te ruilen voor een vrije dag ter gelegenheid van het Suikerfeest is het getalsmatige argument van de heer El Bachir Amenchar niet sterk. In mijn jeugd rekende zich 40 procent van de Nederlandse bevolking tot de rk-kerk, maar waren rk-feestdagen als Allerheiligen en Maria Hemelvaart in Nederland gewone werkdagen. Overigens hebben schoolgaande islamitische kinderen recht op vrij bij de uitoefening van religieuze plichten, zoals bij het Suikerfeest.

Hans Campman

Correcties en aanvullingen

Rien Vroegindeweij

In het citaat „Niemand kwam er | Hij werd steeds eenzamer | en alsmaar bekwamer | in het bewonen van zijn kamer.” (12/6, vp Rotterdambijlage) is de dichter Rien Vroegindeweij weggevallen. Het citaat is afkomstig uit de bundel Later wordt alles echter, 2009, Nieuw Amsterdam.

Hilary Mantel

In het interview met Hilary Mantel (Boeken, 19/6, p. 4-5) staat dat endometriose een aandoening van de baarmoederhals is. Maar het is een aandoening van het endometrium, de bekleding van de baarmoeder.

Tv-gegevens

In Lux (20/6) zijn door een technische fout de tv-gegevens van twee weken geleden afgedrukt.