Supermarktfusie Ahold en Delhaize is nu heel nabij

Ahold en Delhaize zitten in de afrondende fase van de overnamegesprekken, zo hebben de twee supermarktconcerns gisteren laten weten. Meerdere bronnen vertelden nrc.next en De Standaard dat de supermarktfusie tussen het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize vandaag of morgen officieel bekend zal worden gemaakt.

Op 12 mei hebben de concerns bevestigd dat zij met elkaar in gesprek zijn over een fusie. Enkele jaren geleden tastten de supermarktketens de mogelijkheden om samen verder te gaan al eens af, maar dat liep toen op niets uit.

Nu lijkt het wél te slagen. Vanochtend om half acht, vóór de opening van de beurs, is er een speciale bijeenkomst van de ondernemingsraad bij Delhaize waarvoor alle vakbonden zijn uitgenodigd. Ook bij Albert Heijn in België zou vandaag een vergadering van de ondernemingsraad plaatsvinden.

De Ahold-topman wordt de baas

Nadat Het Financieele Dagblad gisteren details meldde over de onderhandelingen – waaronder dat Ahold-topman Dick Boer ook in de nieuwe combinatie de baas blijft – bracht Ahold een persbericht uit. De gesprekken zitten in het eindstadium, erkende het concern, maar van een definitief akkoord was nog geen sprake. Volgens Belgische bronnen klopte dat. De bal lag gistermiddag bij Delhaize: het overnamevoorstel uit Nederland lag ter goedkeuring voor bij de bestuurders – en Ahold moest afwachten.

Dat Boer topman zou blijven, noemden overnamespecialisten tegenover deze krant al voor de hand liggend; Ahold is de grootste partij en aangezien Delhaize Ahold heeft benaderd had het Belgische concern een zwakkere onderhandelingspositie. Behalve de topman zou Ahold straks ook de financiële man mogen leveren. De huidige baas van Delhaize, de Nederlander Frans Muller, zou verantwoordelijk worden voor de integratie van de twee bedrijven. De president-commissaris van Delhaize, de Zweed Mats Jansson, zou zijn functie in de nieuwe combinatie behouden.

Hoewel Ahold en Delhaize hinten op een fusie, neemt Ahold Delhaize in de praktijk gewoon over. Van de nieuw te vormen vennootschap zou Ahold 60 procent van de aandelen krijgen en Delhaize 40 procent.

De koers van Delhaize schoot na de berichtgeving gistermiddag dusdanig omhoog dat de Belgische beurstoezichthouder de handel schorste.