Ben jij vervangbaar?

Het was een flinke bom die de economen Carl Benedikt Frey en Michael Osborne in 2013 lieten afgaan met hun lijst banen die in de toekomst door een robot kon worden overgenomen. Het voedde een lange storm aan discussies die nog niet is geluwd. Al deze ophef wordt uiteraard gevoed door angst, vrees om overbodig te worden en een robot die je baan inneemt. Nieuwsmedium NPR heeft een handige tool gemaakt waarop je na het invullen van je beroep ziet hoe groot de kans is dat in de toekomst een robot op je deur klopt en jij je boeltje mag pakken. Bij telemarketeers (99 %) is dat al bijna het geval, bij een tandarts is de kans heel klein (0,4 %). Onder ieder percentage over hoe groot de kans is op vervanging door een robot staan de vier onderdelen waarop de berekening is gebaseerd. Hoe meer je met anderen te maken hebt of moet onderhandelen, hoe kleiner de kans op automatisering. En andersom uiteraard. Voor de een de harde waarheid, voor de ander een opluchting.