Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘België wil aantal militairen op straat afbouwen’

Beeld van de antiterreuractie in Verviers op 15 januari.
Beeld van de antiterreuractie in Verviers op 15 januari. Foto EPA / Olivier Hoslet

België wil het aantal militairen dat op straat patrouilleert wegens terreurdreiging afbouwen, meldt het Belgische VTM Nieuws op gezag van bronnen binnen de Belgische regering. De ministerraad zou morgen beslissen hoeveel militairen van de straat worden gehaald.

Na een grote antiterreuractie in Verviers op 15 januari, waarbij twee jihadverdachten werden gedood, werd het dreigingsniveau in België verhoogd naar niveau drie (ernstig). De actie was onderdeel van een grotere operatie: speciale eenheden deden invallen op tien plaatsen. Behalve in Verviers werden ook huiszoekingen gedaan in Brussel en Halle-Vilvoorde, vlak bij de hoofdstad. Na de acties zette de regering zeker 150 commando’s in voor Brussel en Antwerpen. Ze patrouilleerden bij mogelijke doelwitten van terroristen.

De antiterreuracties kwamen ruim een week na de terreuraanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, onder wie een politieagent.

In maart verlaagde België het dreigingsniveau al naar niveau twee (gemiddeld), meldt VTM.