Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Assange: Wikileaks heeft meer documenten over NSA-spionage

Foto AP / Sang Tan

Klokkenluidersite Wikileaks heeft documenten in bezit die van groter politiek belang zijn dan de onthullingen, gisteren, over spionage van Franse presidenten door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De economische en politieke belangen van Frankrijk alsook zijn soevereiniteit staan op het spel, zo waarschuwde Wikileaks-oprichter Julian Assange vanavond in een interview met de Franse tv-zender TF1.

Assange roept de Franse regering op nu in te grijpen. De “tijd is gekomen” voor Frankrijk om een parlementaire enquête in te stellen om de spionagepraktijken te onderzoeken en de schuldigen te vervolgen, zei hij. Uit de documenten zou onder meer blijken dat er sprake is geweest van economische spionage.

Bekijk hier het interview (in het Frans):

Geen staatsgeheimen

Volgens de documenten die via Mediapart en Libération werden gepubliceerd, werden Jacques Chirac (1995-2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012) en François Hollande (2012-heden) gedurende zes jaar bespioneerd. Dit gebeurde tussen 2006 en mei 2012. Voor zover bekend stopte het afluisteren na de eerste maand dat Hollande als president was ingezworen. Welke informatie de NSA precies heeft verkregen is onduidelijk, maar het betrof in ieder geval geen staatsgeheimen.

Assange, die sinds 2012 schuilt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te vermijden, gaf zijn interview met TF1 vanuit de ambassade. Afgelopen vrijdag publiceerde Wikileaks al een reeks van tienduizenden vertrouwelijke Saoedische documenten. Daaruit bleek onder meer dat Nederland tevergeefs op het hoogste niveau heeft geprobeerd de immuniteit te laten opheffen van een Saoedische ex-ambassadeur die werd verdacht van mensenhandel.