Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Amsterdam in top vijf van meest innovatieve steden in de wereld

Na New York, Londen, Helsinki en Barcelona is Amsterdam de meest innovatieve stad ter wereld. Dat staat in een gisteren verschenen rapport van Accenture, Nesta en Catapult, drie internationale adviesbureaus op het gebied van ondernemerschap en innovatie.

Oud-eurocomissaris Neelie Kroes opent de Holland-Israel Innovation Week, een internationaal geörienteerd evenement voor startende ondernemers.
Oud-eurocomissaris Neelie Kroes opent de Holland-Israel Innovation Week, een internationaal geörienteerd evenement voor startende ondernemers. Foto ANP / Jerry Lampen

Na New York, Londen, Helsinki en Barcelona is Amsterdam de meest innovatieve stad ter wereld. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van Accenture, Nesta en Catapult, drie internationale adviesbureaus op het gebied van ondernemerschap en innovatie.

Het stadsbestuur wordt vooral geprezen om de manier waarop het omgaat met de ontwikkeling van particuliere woningverhuur, mogelijk met bijvoorbeeld Airbnb. In februari maakte Amsterdam afspraken met Airbnb om toeristenbelasting via het bedrijf te innen.

Volgens het rapport schept de stad op die manier ruimte voor nieuwe initiatieven. Zo werd de Utrechtsestraat in 2011 ingericht als stadslaboratorium door een klein bedrijf. Gekeken werd naar CO2-uitstoot. Ondernemers bespaarden daarna 8 procent op hun energierekening. Het onderzoek, uitgevoerd in veertig steden, had als hoofdvraag: staat de stad open voor nieuwe ideeën?

Bekijk het hele rapport (Engelstalig).