Ahold lijft supermarkt Delhaize in en noemt het ‘fusie van gelijken’

Ahold betaalt met eigen aandelen; Dick Boer gaat nieuwe combinatie leiden; VS vormen grootste markt.

Is het nu een „fusie van gelijken”, zoals Ahold en Delhaize zelf met klem stellen? Of is er sprake van een overname door de grootste partij – Ahold?

Feit is dat de Nederlandse en Belgische supermarktreuzen eruit zijn: ze gaan samen verder, zo hebben zij vanochtend voor opening van de beurs bekendgemaakt. De nieuwe combinatie zal Ahold Delhaize heten en onder leiding staan van Dick Boer (57), de huidige topman van Ahold.

De gecombineerde onderneming Ahold Delhaize telt meer dan 6.500 winkels en 375.000 werknemers. De supermarktketens bedienen gezamenlijk ruim 50 miljoen klanten per week, in de Verenigde Staten en in Europa. De omzet bedraagt 54 miljard euro, de nettowinst 1 miljard euro. Beide supermarktconcerns halen het merendeel van hun omzet uit de winkels aan de oostkust van de VS.

Hoofdkantoor in Nederland

De transactie wordt betaald in aandelen: Ahold betaalt 4,75 eigen aandelen per Delhaize-aandeel. Op basis van de slotkoers van gisteravond komt dat overeen met 90 euro per aandeel of 9,31 miljard euro. Vanochtend is de beurskoers van Ahold met 6,8 procent gestegen, die van Delhaize ging met 5,2 procent omhoog.

Naar verwachting wordt de transactie halverwege 2016 afgerond. Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland, het Europese hoofdkantoor in Brussel.

De samenvoeging van Ahold en Delhaize, van oorsprong allebei familiebedrijven, levert jaarlijks naar eigen zeggen een synergievoordeel op van 500 miljoen euro. Dit voordeel zal voor het eerst worden behaald in het derde jaar na de fusie.

Allerlei details lekten uit

Op 12 mei maakten beide concerns, nadat het nieuws enkele dagen eerder in de Belgische media was uitgelekt, formeel bekend dat zij met elkaar in gesprek waren. Sindsdien hielden de bestuurders van Ahold en Delhaize zich bij openbare gelegenheden – de presentatie van de kwartaalcijfers, de aandeelhoudersvergadering – keurig aan de regels die gelden voor beursgenoteerde bedrijven: zij zwegen in alle toonaarden over de vorderingen van de fusiegesprekken.

Maar net als uitlekte dat de twee in gesprek waren, zo lekte eveneens uit dat ze zo goed als klaar waren. Gistermiddag kwamen plots allerlei details naar buiten: dat Boer de baas zou worden van de nieuwe combinatie. Dat Ahold óók de financiële topman zou leveren. Dat de huidige baas van Delhaize, de Nederlander Frans Muller, verantwoordelijk zou worden voor de integratie van de twee concerns. Dat de huidige president-commissaris van Delhaize, de Zweed Mats Jansson, zijn functie zou behouden. Dat de aandeelhouders van Ahold 60 procent van het kapitaal zouden bezitten in de nieuwe onderneming, en die van Delhaize 40 procent.

De koers van Delhaize schoot na de berichtgeving gistermiddag dusdanig omhoog dat de Belgische beurstoezichthouder de handel schorste.

Eerdere gesprekken mislukten

Alle gelekte details klopten, behalve de eigendomsverdeling. Die komt uiteindelijk neer op 61 procent voor de aandeelhouders van Ahold en 39 procent van Delhaize. Formeel kan dus niet worden gesproken van een fusie van gelijken, alhoewel Ahold en Delhaize dat naar buiten toe graag doen voorkomen.

Die woordkeus zal te maken hebben met eerdere gesprekken in 2006 en 2007. Die mislukten, naar verluidt doordat Delhaize alleen op basis van gelijkwaardigheid wilde fuseren – iets waar het veel grotere Ahold niet mee wilde instemmen.

Nu kan Delhaize – dat het initiatief nam voor de onderhandelingen – schermen met een fusie van gelijken, terwijl in de praktijk Ahold zijn kleinere Belgische broertje overneemt. Het hoeft niet te verbazen als de toevoeging Delhaize in de praktijk wegvalt, zoals vaker gebeurt met lange of dubbele namen.