Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

115 miljoen euro boete voor Europees verpakkingskartel

Foto: ANP / LEX VAN LIESHOUT

Tien bedrijven betrokken bij het maken en distribueren van voedingsverpakkingen moeten samen 115 miljoen euro boete betalen. De Europese Commissie heeft vastgesteld dat zij zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken.

Dat maakte de commissie, die binnen de Europese Unie als mededingsautoriteit functioneert, vandaag bekend. De ondernemers maakten volgens de commissie prijsafspraken over schuimschalen en harde schalen, die worden gebruikt om voedsel zoals kaas en gebak te verpakken. Ook verdeelden de bedrijven de afnemers, de voedingsfabrikanten, onder elkaar.

In totaal vond de commissie in de periode 2000-2008 vijf kartels, verspreid over Europa. Ook over Nederland hadden de acht fabrikanten en twee distributeurs afspraken gemaakt. De afspraken werden gemaakt in de marge van legale bijeenkomsten van de bedrijven, zoals congressen. De commissie schrijft:

“Persoonlijke ontmoetingen werden aangevuld met druk e-mail- en telefoonverkeer. Sommige deelnemers noemden hun verboden kartel “de Club” of “maffia”.”

Het kartel kwam aan het licht door een tip van een van de deelnemers, het Britse Linpac. Dat bedrijf heeft dan ook immuniteit gekregen. De hoogste boete werd uitgedeeld aan het Italiaans Sirap-Gema: bijna 36 miljoen euro. Ook het eveneens Italiaanse Coopbox (bijna 34 miljoen) en het Duitse Silver Plastics (21 miljoen euro) moeten flink in de buidel tasten.