Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Chemiepark Delfzijl moet aardbevingsrisico’s in kaart brengen’

Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas nabij het dorp ’t Zandt.
Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas nabij het dorp ’t Zandt. Foto ANP / Vincent Jannink

Bedrijven in het Chemiepark van Delfzijl moeten zo snel mogelijk de aardbevingsrisico’s in kaart brengen. Die oproep doet Harry van der Meijden vandaag in NRC Handelsblad. Van der Meijden is inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Risicoanalyses nodig

Van der Meijden:

“Bedrijven van het Chemiepark zijn niet meegenomen in de risicoanalyses. En dat is hoogst urgent. De bedrijven moeten zo snel mogelijk in kaart brengen hoe hun installaties reageren bij aardbevingen. De kans bestaat dat insluitsystemen falen.”

Zo’n 10 procent van alle zware chemische industrie in Nederland is gevestigd in het Groningse chemiepark. Bij de bouw van de chemische installaties is nooit rekening gehouden met aardbevingen door gaswinning. Daar komt nog bij dat ook de nabijgelegen zeedijk behoort tot de zwakste dijken van Nederland.

Draaien aan de gaskraan loont

Het Staatstoezicht adviseerde minister Kamp (Economische Zaken, VVD) gisteren over de gaswinning. Het goede nieuws is dat nu is bewezen dat draaien aan de gaskraan helpt: bij minder gaswinning daalt het aantal aardbevingen.

Maar veiliger wordt het in Groningen nog niet. Van der Meijden:

“De verlaging van de gasproductie is een stap in de goede richting. Maar omdat tienduizenden gebouwen kwetsbaarder zijn dan we dachten, maakt het per saldo voor de veiligheid niet uit.”

Lees ook: het uitgebreide interview met Harry van der Meijden ´En dan is de Groningse chemie ook nog een risico´.