Economie

Vakantie naar Griekenland geboekt? Vier tips voor je reis

Foto ANP

Deze week komt er een akkoord met de Grieken. Tenminste, dat hoopt minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Al een aantal dagen zou de cruciale dag voor Griekenland dan echt zijn aangebroken. Toch kwam het gisteren weer niet tot een akkoord.

Heeft dit nog gevolgen voor jouw vakantie naar de Griekse zon? Je bent in ieder geval niet de enige die naar het land afreist: Griekenland is een van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders.

Vier tips voor je reis naar het in crisis verkerende land.

Neem cash geld mee…

Polen die deze zomer naar Griekenland gaan, kunnen het best “een grote hoeveelheid contant geld” meenemen, aldus het advies van de Poolse premier. Hij vreest dat de Griekse bankautomaten dienst gaan weigeren. Dat is volgens Harald Benink, hoogleraar economie aan Tilburg University, niet onmogelijk. Benink:

“Griekenland is een verhaal van ups en downs. Nu de spanning blijft oplopen, is het goed om voorzorgmaatregelen te nemen.”

De Nederlandse reisbranche houdt het hoofd wat koeler dan de Poolse premier. “Neem euro’s mee, maar geen aanzienlijke bedragen. Gewoon voldoende voor plaatselijke uitgaven, de grote kosten – vluchten en hotels – zijn toch al gemaakt”, aldus brancheorganisatie ANVR.

…en laat ook je creditcard of betaalpas niet thuis

Alleen maar met cash geld op vakantie gaan, is dan ook weer niet de oplossing. Op veel plaatsen - zeker bij Europese winkelketens - kan je gewoon pinnen of je creditcard gebruiken. Dat is ook het advies dat ABN Amro aan zijn klanten meegeeft:

“Neem een beetje cash mee, maar ook een creditcard. Eigenlijk raden wij dat alle reizigers aan, ook zij die niet naar Griekenland gaan.”

Denk aan een ‘ouderwetse’ bankoverschrijving

Als de pinautomaat het echt laat afweten, kun je altijd nog een bankoverschrijving overwegen. Een familielid of vriend in Nederland schrijft dan een bedrag over naar een specifiek Grieks kantoor. Volgens ABN Amro regel je zo’n banktransfer het beste via de reisverzekeraar. De bank waarschuwt nog wel:

“Wij weten niet hoeveel geld zo’n kantoor in kas heeft. Als die niet goed is voorbereid en te weinig geld heeft opgeslagen, dan blijf je alsnog zonder cash.”

En negeer niet alle adviezen

Als veel Nederlanders zonder geld komen te zitten, verwacht ABN Amro een crisisplan van de tourorganisaties, de ANWB en alarmcentrale SOS International.

Zelfs als Griekenland uit de euro stapt, en de drachme weer terugkomt, hoeven toeristen daar weinig last van te hebben, denkt Benink.

“De bankpas blijft werken en toeristen kunnen met euro’s blijven betalen. Vanuit de Grieken bezien wordt dat een betrouwbare buitenlandse valuta.”

Benink waarschuwt nog wel voor politieke en sociale onrust. Die kan “heel zichtbaar zijn en de vakantie beïnvloeden”.

Maar wat als je de het advies van de ANVR - “Geniet van een vakantie in de Griekse zon, maar neem contant geld mee.” - helemaal in de wind slaat? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de consequenties, aldus de reisbrancheorganisatie.

Dus misschien toch maar even langs de pinautomaat op Schiphol?