Steur, herstel de chaos die Opstelten achterliet

Minister Ard van der Steur van Justitie feliciteert voormalig minister Ivo Opstelten van Justitie nadat hij is aangesteld als erelid tijdens het VVD voorjaarscongres.
Minister Ard van der Steur van Justitie feliciteert voormalig minister Ivo Opstelten van Justitie nadat hij is aangesteld als erelid tijdens het VVD voorjaarscongres. Foto ANP / Martijn Beekman

De Nationale Politie kampt met teveel prioriteiten en politieke hobby’s opgesteld door oud-minister Opstelten. Het vertrouwen van agenten is tot een dieptepunt gedaald. Is veiligheid nog wel in goede handen bij de VVD, vraagt D66-Kamerlid en oud-korpschef Magda Berndsen zich af.

Een veiliger Nederland, ruimte voor de politie en een stevige lokale verankering. De drie doelen van de Nationale Politie. Maar het beeld dat de VVD met voormalig-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten als boegbeeld zo graag wilde neerzetten, blijkt achteraf een zwak verkoopverhaal.

De problemen bij de Nationale Politie zijn groter dan ooit, zo groot dat nu zelfs de korpsleiding het roer om wil gooien. Burgemeesters, agenten, bonden, inspecties en politieke partijen trokken al eerder aan de bel, maar de toenmalige minister keek weg. Het is aan de nieuwe minister Ard van der Steur om te redden wat er te redden valt en alsnog te bewijzen dat veiligheid bij de VVD in goede handen is.

Wat D66 betreft gaat het mis op drie essentiële punten. De huidige reorganisatie wordt overhaast en onzorgvuldig doorgevoerd. Ten eerste ligt het tempo van de reorganisatie veel te hoog. 60.000 politieagenten, 26 korpsen en vele verschillende ICT-systemen moeten aan elkaar geknoopt worden. Zo’n ingrijpende reorganisatie kost tijd, energie, zorgvuldigheid en geld.

De Inspectie van Veiligheid en Justitie adviseerde veel eerder al om het tempo van de reorganisatie te heroverwegen. Ook D66 vroeg dit twee keer, maar de toenmalige minister wilde hier niet naar luisteren. In de tweeënhalf jaar dat de Nationale Politie officieel bestaat zijn vele kritische rapporten verschenen, het ziekteverzuim is extreem hoog met 6,1 procent, is het draagvlak onder het politiepersoneel naar een dieptepunt gedaald, zit datzelfde personeel al tijden zonder cao en zijn de problemen met ICT enorm. Elke keer weer sprak de Kamer over de onhoudbare situatie bij de Nationale Politie. Elke keer weer zei de minister verbazingwekkend genoeg dat de reorganisatie van de Nationale Politie naar wens ging en op koers lag.

Ten tweede gaat het ook mis met de financiën. De reorganisatie gaat miljoenen extra kosten, schattingen lopen van 200 tot 600 miljoen euro extra. De politie heeft onvoldoende geld om alle politieagenten te betalen, maar voor deze mensen krijgt de politie geen extra geld. De vorming van de Nationale Politie zou daarnaast tot 230 miljoen euro aan structurele besparingen leiden. Niet alleen zijn er tot nu toe geen besparingen geboekt, maar zijn er vooral extra kosten gemaakt die gedekt moesten worden uit de eigen reserves van de politie. De financiële tegenvallers stapelen zich zo op. Onduidelijk is nog hoe de minister precies de tegenvallers op de lange termijn gaat dekken. Zijn VVD en PvdA bereid om geld vrij te maken voor de politie? Het antwoord van het kabinet is tot nu toe ‘nee’.

Lees verder (€)