Spek, eieren en altijd mooi ondergoed. Zo werd de oudste vrouw ter wereld 115

Screenshot uit de film van Business Insider.
Screenshot uit de film van Business Insider. Screenshot uit de film van Business Insider.

Vier stukken spek, eieren en grutten om de dag mee te beginnen. Veel fruit gedurende de dag. Niet drinken en roken. Veel lachen. Veel slapen. Altijd familie om je heen. En elke dag sexy, kanten lingerie. Dat zijn de ingrediënten waarmee Susannah Mushatt Jones het volgens haarzelf tot de oudste mens ter wereld heeft geschopt.

Jones is 115 jaar oud en over tweeënhalve week zelfs 116. Sinds het overlijden van de Amerikaan Jeralean Talley, vorige week woensdag, is zij de oudste mens ter wereld. Ter gelegenheid van die gebeurtenis plaatste Business Insider een interview met de vrouw, van een paar weken daarvoor, opnieuw.

Jones woont in een seniorencomplex in Brooklyn, New York. Ze is blind en gedeeltelijk doof, maar verorbert haar ontbijt - elke dag hetzelfde - nog zonder problemen, met haar handen, op de tast. Business Insider ging bij haar langs, haar nichtje was er ook. In het verzorgingstehuis was meteen te merken dat Jones een beroemdheid is: andere bewoners vroegen bij het zien van de camera’s of de journalisten misschien voor “miss Susie” kwamen. In de lobby hangt een krantenknipsel over Jones.

In haar eigen kamer hangen wenskaarten van beroemdheden. Zelfs van president Obama, op wie ze in 2008 stemde, en van de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg. Ook kinderen van scholen uit de buurt schreven haar. Zelf heeft ze geen kinderen, maar wel heel veel neefjes en nichtjes - ze heeft tien broers en zussen.

Haar verzorgster woont al twaalf jaar bij haar in huis. Ze vertelt:

“Soms stelt ze een vraag. Soms lacht ze opeens in zichzelf. Dat zegt ze: ik dacht aan iets wat ik heb gedaan, lang, lang geleden.”

Hoe lang is de oudste mens de oudste mens?

Behalve Jones, is er nog een vrouw uit 1899 in leven. ‘Oudste mensen’ ter wereld zijn bijna altijd vrouwen. Sinds 1955 mocht slecht zes keer een man zich oudste mens noemen. In Nederland viel die eer sinds 1971 zelfs slechts maar één man ten deel.

Zoals je in deze grafiek ziet, houden de meeste oudste mensen ter wereld die titel langer dan een halfjaar vol. De oudste mens ooit was Jeanne Calment (1875 – 1997): ze werd 122. Daarmee verbrak ze de maximumleeftijd die in de bijbel op “honderd en twintig jaren” was gezet (zie Genesis 6:3).

‘Het was een krankzinnige eeuw’

In NRC Weekend stond deze week een interview met Elisabeth Fisher-Spanjer, die honderd jaar is geworden. Ze vertelt over alles wat ze heeft meegemaakt: ze was leerling van schrijver Menno ter Braak op de hbs, minnares van verzetsstrijder Henk Sneevliet, gevangene in een Duits concentratiekamp in Vught, geliefde van een collaborerende journalist.

“Ik heb een wild leven achter de rug en ben wild gebleven. En natuurlijk heb ik verschrikkelijk veel herinneringen aan die honderd jaar, al was er de afgelopen vijfentwintig jaar ook een hoop verdriet. Maar dan denk ik, Jezus, het was zó de moeite waard. Het was toch een krankzinnige eeuw?”

Lees ook: ‘Het was een krankzinnige eeuw’, een uitgebreid interview met Elisabeth Fisher-Spanjer, die zichzelf “een absolute bofkont” noemt.