Rijk veilt zelf verboden apparatuur voor wietteelt

Opiumwet blijkt onduidelijk – ook voor de overheid zelf.

Interieur van een growshop
Interieur van een growshop Foto REMKO DE WAAL/ANP

In beslag genomen kweekbenodigdheden voor hennepteelt zijn door de overheid zelf te koop aangeboden op een veiling. Koolstoffilters, afzuiginstallaties en een kweektent, artikelen die growshops sinds 1 maart niet meer mogen verkopen, heeft de Dienst Domeinen van het ministerie van Financiën eind april aangeboden via veilinghuis BVA Auctions. Dat lijkt in strijd met de nieuwe Opiumwet, die „handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt” verbiedt.

Op een buisventilator (220 euro) werd veertien keer geboden. Een partij afzuigslangen en geurfilters (170 euro) en een kweektent (openingsbod 500 euro) waren iets minder populair. De artikelen zijn in beslag genomen na een inval in een growshop, bevestigt een woordvoerder van Domeinen. Ze kunnen alle gebruikt worden voor het verwijderen van geuren bij hennepteelt.

Dat ze ook nadrukkelijk met dat doel worden verkocht hoeft met de nieuwe wet niet te worden bewezen. Een zogenoemde ‘ernstige reden om te vermoeden’ is genoeg. Op die grond zijn onlangs bij politie-invallen loodsen van growshops ontruimd en is veel apparatuur vernietigd. De eerste zaken over de rechtmatigheid hiervan dienen deze zomer.

Volgens Domeinen berust de bieding op een misverstand en is de kavel nooit verkocht. „Nog in april zijn de goederen direct van de site verwijderd en teruggehaald om alsnog vernietigd te worden”, aldus de woordvoerder. Veilinghuis BVA Auctions kan dat niet bevestigen. Het plaatsvervangend hoofd klantrelaties zegt dat de kavel in principe is verkocht, „en anders kan ik dat zien in het scherm”.

Dat juist nu, vlak na de inwerkingtreding van de nieuwe wet, zoiets op een veilingsite verschijnt is „een grote misser”, zegt Nico Kwakman, universitair docent strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. De centrale overheid vervolgen zal niet gaan, die is strafrechtelijk immuun. „En het was een foutje. Verschoonbare dwaling.” Maar het toont volgens hem de onduidelijkheid die de nieuwe wet met zich meebrengt. Wanneer is de verkoop van een afzuiginstallatie strafbaar? „Dat is nog een schimmig gebied.”

Inmiddels is een aangeboden afzuiger herkend door een Brabantse groothandel in kweekartikelen. Identieke spullen – niet dezelfde – zijn afgelopen maand bij een politie-inval bij het bedrijf in beslag genomen en mogelijk vernietigd. „Zonder dat een onderzoek naar de bestemming ervan heeft plaatsgevonden”, zegt advocaat Frank van Ardenne, die de groothandel verdedigt. Het is wat hem betreft nog volstrekt onduidelijk wanneer bij verkoop van zulke spullen is aangetoond dat ze worden gebruikt voor grootschalige hennepteelt. „Dat de overheid zo’n kavel aanbiedt bewijst dit nog maar eens.”

Afgelopen zondag zijn door Domeinen opnieuw spullen geveild die je growshopartikelen kunt noemen. Twee dompelpompen, geschikt voor het bewateren bij wietteelt. Pompen van hetzelfde type zijn vorige maand bij het Brabantse bedrijf nog in beslag genomen. Maar ditmaal is het kavel wel gewoon verkocht, zegt de woordvoerder van Domeinen. Een dompelpomp als growshopartikel? Nee, gewoon „een vijverpomp ofzo”.