Recordaantal bezoekers voor vernieuwd Mauritshuis in Den Haag

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis.
Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis. Foto ANP / Martijn Beekman

Het verbouwde Mauritshuis in Den Haag heeft in het eerste jaar een recordaantal van 600.000 bezoekers getrokken. Dat meldt het Mauritshuis op zijn website.

Twee jaar dicht geweest

Het Mauritshuis is ruim twee jaar gesloten geweest in verband met de renovatie en de verbouwing. Aankomend weekend is het museum precies één jaar in vernieuwde staat open voor publiek.

Op 27 juni 2014 gingen de deuren open. Voor de verbouwing trok het Haagse museum gemiddeld 230.000 bezoekers per jaar.
Het museum is een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad: afgelopen jaar kwam ruim 35 procent van het totale bezoek uit het buitenland.

Bijdrage aan de Nederlandse economie

Uit een analyse van adviesbureau Deloitte levert het Mauritshuis de Nederlandse economie jaarlijks €23,7 miljoen op en 626 arbeidsplaatsen. Daarbij heeft het piekeffect van de heropening in het eerste jaar geleid tot een extra toegevoegde waarde van €8,6 miljoen en 228 banen.

Het Mauritshuis versus Het Rijksmuseum

In 2003 ging het Rijksmuseum in Amsterdam dicht voor een grondige renovatie. Na veel tegenslagen kon het museum in april 2013 eindelijk haar deuren weer openen. In het openingsjaar brak Het Rijksmuseum alle bezoekersrecords: vanaf de opening op 13 april tot 20 december 2013 bezochten 2.220.000 bezoekers het museum.