Pebble Time: de BlackBerry onder de smartwatches

‘Wow, is dat de nieuwe Apple Watch?’ Nee hoor. Om m’n pols zit de Pebble Time, de opvolger van het best verkopende slimme horloge tot nu toe – voordat Apple zich ermee ging bemoeien.

Pebble is de BlackBerry onder de smartwatches: degelijk – spannend is anders. Het e-inkscherm is zuiniger dan lcd. Daarom hoef je een Pebble maar één keer per week op te laden, terwijl je de Apple Watch of een Android Wear-klokje om de 24 tot 48 uur aan de lader legt.

Een Pebble toont altijd de tijd. Dat lijkt een suf detail, maar veel smartwatches schakelen hun scherm uit als je ze niet actief gebruikt. De Pebble is in eerste instantie een horloge dat notificaties van je telefoon (Android en iOS) weergeeft. Apps komen op de tweede plaats: rudimentaire software die je met de knoppen aan de zijkant bedient.

Toch kan ik blindelings m’n muziek bedienen (en volume aanpassen), de stappenteller raadplegen en Buienalarm checken. Wil je indruk maken op de visite, bedien dan je draadloze Philips Hue-lamp met de Huebble-app.

De eerste Pebble (99 euro) was zwart-wit, de Pebble Time heeft een kleurenscherm. Die kleuren voegen weinig toe. In de felle zon gaat het goed, binnenshuis is het scherm te donker en moeilijk leesbaar.

De pluspunten van de Time: een lichtere, afgeronde behuizing (waterdicht tot 30 meter) met mooi weggewerkte laadstekker en een verbeterd besturingssysteem. Er is meer ruimte voor apps en via een timeline kun je je dagindeling bijhouden. De Pebble Time heeft een microfoon waarmee je via spraakherkenning berichten kunt versturen – dat werkt met Android beter dan met een iPhone.

Overweeg je te upgraden van een oude Pebble naar een Pebble Time? Wacht dan tot de stalen versie van de Time beschikbaar is. De coating van de plastic editie is erg gevoelig voor beschadigingen. Al na twee dagen testen zitten er krassen op.

Ik doe mijn oude Pebble voorlopig niet de deur uit.