Ondertussen in Donetsk

Foto Alexander Ermochenko / Reuters
Foto Alexander Ermochenko / Reuters

War is over if you want it, zongen John Lennon en Yoko Ono in 1971. Deze man weet beter – zijn huiskamer is kapotgeschoten door Oekraïens artillerievuur, zeggen inwoners van de stad. De woning ligt in een nederzetting in Donetsk.

De oorlog in het oosten van Oekraïne houdt aan. Gisteren besloten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken daarom om de strafmaatregelen die de Europese Unie heeft opgelegd aan Rusland met een half jaar te verlengen. De sancties werden ingesteld vanwege het annexeren van de Krim door Rusland en de inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne.

De ministers constateerden dat het Kremlin nog steeds doorgaat met het steunen van de pro-Russische separatisten in de zelfverklaarde „volksrepublieken” in Donetsk en Loegansk. Over het verlengen van de strafmaatregelen was geen discussie: alle aanwezigen waren het eens met het straffen van Moskou voor zijn „destabiliserende rol in Oost-Oekraïne”.