Janoekovitsj betuigt spijt

De Oekraïense ex-president Janoekovitsj acht zich medeschuldig aan het bloedblad in Kiev in februari 2014. Hij heeft het geweld niet voorkomen, zegt hij in een vraaggesprek met de BBC. In het eerste interview met een westers medium sinds zijn vlucht naar Rusland, ontkent Janoekovitsj wel dat hij de oproerpolitie Berkoet (‘Steenarend’) bevel had gegeven om het vuur op de antiregeringsdemonstranten te openen. Maar als president had hij niet het recht om de politie te verbieden geweld te gebruiken. „De justitiële organen hadden daartoe wettelijk het recht.”

Janoekovitsj noemde de annexatie van de Krim een „tragedie”. Hij keerde zich tegen de rebellen in het oosten, waar hij zelf is geboren en getogen. „De Donbas moet deel blijven van Oekraïne”, zei hij. In de Oekraïense pers wordt ervan uitgegaan dan het interview door het Kremlin is gefiatteerd. Als dat waar is, zou dat erop wijzen dat Rusland zijn handen verder van de rebellen wil aftrekken. (NRC)