‘NSA bespioneerde presidenten Chirac, Sarkozy en Hollande’

De Franse presidenten Sarkozy (L) en Chirac (R) zouden zijn bespioneerd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
De Franse presidenten Sarkozy (L) en Chirac (R) zouden zijn bespioneerd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Foto ANP/EPA/MELANIE FREY

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de laatste drie Franse presidenten bespioneerd. Dat blijkt uit documenten van WikiLeaks die vanavond via Mediapart en Libération naar buiten zijn gekomen.

Volgens de documenten werden Chirac, Sarkozy en Hollande tussen 2006 en mei 2012 door de NSA bespioneerd. Voor zover bekend stopte het afluisteren na de eerste maand dat Hollande als president was ingezworen. NRC-correspondent Peter Vermaas over de onthullingen:

“Het komt niet als een verrassing. Als de Duitse bondskanselier Angela Merkel al op haar mobieltje wordt afgeluisterd kun je erop wachten dat het ook hier zal gebeuren. Er was tot vanavond echter nog geen bewijs.

Dat een bevriend land afluistert zal ongetwijfeld scherp worden veroordeeld door de Franse autoriteiten. Maar in het algemeen is men in Frankrijk minder geschokt door onthullingen over afluisteren. De Franse inlichtingendiensten verzamelen zelf op grote schaal collectieve data en hebben de technische mogelijkheden om op vergelijkbare wijze buitenlandse leiders af te tappen. Frankrijk is niet naïef.”

Over welke informatie de NSA heeft verkregen is nog niet veel duidelijk, behalve dat het in ieder geval geen staatsgeheimen betreffen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas In de samenvattingen staan “geen staatsgeheimen”, schrijft Libé ietwat teleurgesteld. #nsa

Wel blijkt dat al snel na het aantreden van Hollande als president er is overlegd over een Griekse exit uit de eurozone:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande begon zijn presidentschap in 2012 blijkbaar al met discussies over grexit #nsa http://t.co/6yuZ277FiB

Het Elysée heeft voor morgen een Defensieraad over het afluisterschandaal ingelast.