Cultuur

Deze foto’s bewijzen dat je fototoestel nu echt overbodig is

Architect Jose Luiz Saez Martinez - "iPhonefotograaf sinds 2011" - maakte deze foto in zijn woonplaats Valencia.
Architect Jose Luiz Saez Martinez - "iPhonefotograaf sinds 2011" - maakte deze foto in zijn woonplaats Valencia. Jose Luis Saez Martinez

Vijfendertighonderd (3.500).

Zoveel foto’s worden er elke seconde op Facebook gezet. Foto’s maken is met de komst van de smartphone veel eenvoudiger geworden. Waar je vroeger nog moest nadenken wat je wilde vastleggen - je rolletje kon vol raken - kan je nu zoveel foto’s maken als je wilt. Totdat het geheugen van je telefoon vol is.

Lees ook: Hoe de fotocamera het verliest van de smartphone

En ze kunnen heel mooi zijn, die smartphone-foto’s. De Zweeds-Eritrese fotografe Malin Fezehai won eerder dit jaar de World Press Photo met een foto gemaakt met een iPhone.

Er zijn zelfs speciale wedstrijden voor smartphonefoto’s, zoals de Android Photography Awards, voor alle foto’s gemaakt met een Android-toestel. En vorige week werden voor de achtste keer de iPhone Photography Awards (IPPAWARDS) uitgereikt.

Het geheim van het maken van een mooie foto met je iPhone? De als derde geëindigde Yvonne Lu heeft nog wel een tip: “Take your phone with you all the time, don’t put it in the bag! That way, you can always capture beautiful moments just with your phone in hand.”

Enkele prijswinnaars van de IPPAWARDS op een rij.