Tijdelijk invalide door ‘skinny jeans’

Een 35-jarige Australische had op een avond zo erg last van slapende benen dat zij moeilijk stappen kon zetten. Ze viel en kon niet meer opstaan. Pas een paar uur later werd zij gevonden en naar het ziekenhuis gebracht.

Daar constateerden de artsen dat haar onderbenen zo gezwollen waren, dat haar strakke spijkerbroek – ‘skinny jeans’ – alleen uitgetrokken kon worden door de pijpen open te knippen. De vrouw vertelde dat zij de dag ervoor een familielid had helpen verhuizen en dat zij op haar hurken kastjes had uitgeruimd. Haar broek had daarbij steeds strakker aangevoeld. Door afknelling zwollen haar benen steeds meer op.

Bij medisch onderzoek bleken de spieren en zenuwen in onderbenen en voeten van de vrouw beschadigd door ernstige afknelling. Na vier dagen aan het infuus kon ze weer lopen. De artsen beschrijven hun bevindingen vandaag in het Journal of Neurology Neurosurgery &Psychiatry. Er zijn nog geen andere gevallen van het ‘skinny jeans syndrome’ bekend.