Meer ongelukken met drones

In Nederland zijn in 2014 meer onbemande vliegtuigjes neergestort dan in voorgaande jaren. In totaal kreeg de Inspectie Leefomgeving en Transport vorig jaar 27 meldingen van incidenten met drones. Vorig jaar waren dat er 15, in 2012 nog maar acht.

Dat blijkt uit een overzicht dat de inspectie vandaag heeft gepubliceerd. Het daadwerkelijke aantal ongelukken ligt waarschijnlijk hoger omdat niet alle incidenten bij de ILT worden gemeld. Er zijn geen gewonden gevallen. Het totaal aantal drones in Nederland lijkt ook sterk te stijgen, al houdt de inspectie daarover geen cijfers bij. Afgezet tegen de stijgende populariteit van drones, is de inspectie niet verbaasd over de stijging van het aantal meldingen. Hobbyisten zijn verhoudingsgewijs vaker betrokken bij ongelukken. Vanaf 1 juli gaan nieuwe regels in voor drones, waarbij bedrijven een vergunning kunnen aanvragen voor het vliegen met drones. Ze hoeven dan niet meer per vlucht een ontheffing aan te vragen. (NRC)