Kamp over beperken gaswinning: veiligheid Groningers voorop

De gaswinning in Groningen “wordt zo ver als momenteel haalbaar is verminderd” omdat de “veiligheid van de Groningers voorop staat” voor het kabinet. Dat zei minister Kamp (Economische Zaken, VVD) vanmiddag op een persconferentie over het gasbesluit dat gisteren openbaar werd.

Kamp beperkt de gaswinning voor de rest van dit jaar verder dan waarmee rekening werd gehouden.
Kamp beperkt de gaswinning voor de rest van dit jaar verder dan waarmee rekening werd gehouden. Foto ANP / Bart Maat

De gaswinning in Groningen “wordt zo ver als momenteel haalbaar is verminderd” omdat de “veiligheid van de Groningers voorop staat” voor het kabinet. Dat zei minister Kamp (Economische Zaken, VVD) vanmiddag op een persconferentie over het gasbesluit dat gisteren openbaar werd.

De gaswinning in Groningen veroorzaakt steeds meer en zwaardere aardbevingen, waardoor huizen beschadigd raken en mensen zich onveilig voelen. Kamp noemt dat een “zeer ingrijpende” situatie voor de Groningers en daarom wil het kabinet de gevolgen van de gaswinning in de provincie “maximaal beperken”. Daarom haalt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dit jaar maximaal 30 miljard kuub gas uit de Groningse bodem, zo lekte gisteren al uit. Dat is 9,4 miljard kuub minder dan voorzien en kost de schatkist ongeveer 2 miljard euro.

Het besluit van Kamp is zijn vierde gasbesluit in achttien maanden. In Den Haag werd tot eind vorige week verwacht dat hij zou uitkomen op een winning van maximaal 33 kuub gas. Dat is de hoeveelheid die volgens de laatste berekeningen dit jaar nodig is om te zorgen dat Nederlandse huishoudens niet in de kou komen te zitten en de staat zijn contractuele verplichtingen kan nakomen – de ‘leveringszekerheid’. Nu blijkt dat Kamp 3 miljard kuub aardgas achter de hand heeft dat ligt opgeslagen in een veld in het Drentse Norg. Daardoor hoeft er dit jaar in Groningen maar 30 miljard kuub aardgas uit de bodem te worden gehaald.

PvdA: ‘politieke knop’ is definitief om

Opositiepartijen SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie noemen het nieuwe besluit “een belangrijke eerste stap” naar meer veiligheid in Groningen. Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos is “de politieke knop” nu definitief om. “We zijn omgeschakeld van een strategie van maximale winning naar eentje waarin de veiligheid voorop staat”, zegt hij vanmiddag in NRC.

Dit besluit van Kamp gaat over het komende halfjaar. In december hoopt de minister een besluit te nemen over hoeveel gas er volgend jaar in Groningen wordt gewonnen. Op de vraag of hij de gaswinning in 2016 verder wil beperken, wilde Kamp nog niet ingaan. “Ik heb plannen om te doen wat nodig is voor de veiligheid van de Groningers.” Mogelijk gaat Nederland meer gas uit het buitenland importeren. Kamp laat de komende maanden onderzoeken “of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd”.