ROC Leiden gered: Kamer steunt stopzetten financiële steun niet

Dure nieuwbouw heeft het ROC Leiden in grote financiële problemen gebracht.
Dure nieuwbouw heeft het ROC Leiden in grote financiële problemen gebracht. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het ROC Leiden is voorlopig gered. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vanmiddag tegen een motie van de VVD om geen nieuwe financiële middelen meer beschikbaar te stellen aan de instelling. Daardoor kan minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) de noodlijdende school nu te hulp schieten.

Het ROC Leiden verkeert al enkele jaren in zware financiële problemen door de bouw van twee panden. Bestuurders deden daarvoor hoge investeringen en gingen ingewikkelde financiële constructies aan. De huur voor de gebouwen bedroegen 11 miljoen euro. Na onderhandelingen door de minister met vastgoedbedrijf Green Real Estate en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) ligt de huur straks op 7 miljoen.

Bussemaker kondigde vorige week in de Kamer aan dat zij veertig miljoen euro in de school wil steken en deze gecontroleerd wil laten ‘ontmantelen’. Ze wil verschillende opleidingen bij andere ROC’s onderbrengen en van ROC Leiden een kleinere school maken dat in één gebouw een specifiek aanbod heeft.

Verschillende partijen voor faillissement

Tot vanmiddag was de vraag of er in de Kamer voldoende steun was voor het plan van Bussemaker. VVD, CDA en PVV vinden dat de fouten van het bestuur moesten worden afgestraft met een faillissement. Maar andere partijen wilden leerkrachten en leerlingen niet laten opdraaien voor de fouten van het bestuur.

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas, die de motie indiende om het ROC geen geld meer te geven, reageerde op Twitter als volgt:

Twitter avatar annewillucas Anne-Wil Lucas Ik wens alle docenten van #rocleiden oprecht succes en sterkte om de onderwijskwaliteit snel op orde te krijgen! Proof me wrong!

Bestuursvoorzitter ‘opgelucht en blij’

Bestuursvoorzitter van het ROC Leiden Ricardo Winter is “opgelucht en blij”, zo liet hij na afloop van de stemming in de Kamer weten. Op de publieke tribune zaten enkele tientallen leerlingen en docenten. Na afloop van de stemronde klonk er een klein gejoel buiten. “Een gepaste ingetogen kreet van blijdschap lijkt me hier op zijn plaats”, zei Winter. “Het is immers geen jolig onderwerp.”

Voor Winter kwam het vorige week als een verrassing dat Bussemaker gecontroleerd wil laten ‘ontmantelen’. En hoe die ontmanteling er precies uit moet komen te zien, is voor hem ook nog onduidelijk. Vanavond gaat hij al met andere mbo-instellingen in gesprek. “En daar wil ik wel als een gelijke bijzitten, en niet als Calimero. Het is geven en nemen.” Winter doelt op de ideeën van Bussemaker om verschillende opleidingen bij andere ROC’s onder te brengen en van ROC Leiden een kleinere school maken dat in één gebouw een specifiek aanbod heeft. Winter zou ook graag zien dat andere ROC’s dan opleidingen bij ROC Leiden onderbrengen.

Bussemaker: in eerste plaats goed voor studenten en docenten

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is blij dat leerlingen en leerkrachten van het ROC Leiden nu duidelijkheid hebben over hun school:

“Dit is in de eerste plaats goed nieuws voor de 9000 studenten en zevenhonderd docenten, zij komen nu niet op straat te staan. Ik ga ROC Leiden en de andere scholen in de regio eraan houden dat zij ook waarmaken wat zij hebben toegezegd; namelijk laten zien dat zij goed gaan samenwerken, dat zij studenten uitdagend en kleinschalig onderwijs bieden en dat zij zich een verantwoord werkgever tonen voor de docenten.”

Lees ook: het achtergrondverhaal ‘Bij ROC Leiden keek iedereen weg’.