Journalist Al Jazeera weer vrijgelaten

Journalist Ahmed Mansour
Journalist Ahmed Mansour Foto EPA

Ahmed Mansour, prominent journalist van de Arabische nieuwszender Al Jazeera die zaterdag werd aangehouden in Duitsland op verzoek van Egypte, is vrijgelaten. Egypte wilde dat Duitsland Mansour zou uitleveren.

De 52-jarige Mansour, die zowel de Egyptische als Britse nationaliteit heeft, werd zaterdag aangehouden op het vliegveld Tegel-Berlijn toen hij na een interview met een Duitse politicoloog terug wilde vliegen naar Doha in Qatar. Mansour is vorig jaar door een rechtbank in Kairo bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel; hij zou in 2011 een advocaat hebben mishandeld op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad. Al Jazeera heeft altijd gezegd dat de aanklacht gebaseerd is op leugens en dat de rechtszaak bedoeld is om Mansour monddood te maken.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren „vanzelfsprekend” niemand uit te leveren aan een land waar hij of zij de doodstraf zou kunnen krijgen.

De Duitse regering, die regelmatig kritiek levert op mensenrechtenschendingen in Egypte, werd flink in verlegenheid gebracht door de arrestatie van de journalist. Woordvoerders van verschillende departementen konden gisteren tijdens een pijnlijke persconferentie geen goede verklaring geven voor het optreden van de politie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ging er vanuit dat er een internationaal opsporingsbevel lag tegen Mansour „en dan dienen opsporingsambtenaren in een rechtsstaat de persoon in kwestie aan te houden”. Interpol deelde echter mee dat zij het uitleveringsverzoek van Egypte niet had erkend en er geen internationaal opsporingsbevel lag tegen Mansour.

Alle politieke partijen in de Bondsdag reageerden ontsteld over het optreden van de Duitse politie. Begin deze maand bracht de Egyptische president Sisi een bezoek aan Berlijn. Toen sprak Merkel hem nog aan op de mensenrechtensituatie in het land.