Je favoriete band op Spotify steunen, dat kan om de 30 seconden

Met een truukje kunnen nummers op Spotify na 30 seconden worden afgekapt, wat kan leiden tot hogere inkomsten voor bands.
Met een truukje kunnen nummers op Spotify na 30 seconden worden afgekapt, wat kan leiden tot hogere inkomsten voor bands. Foto: ANP/EPA/RAINER JENSEN

De inkomsten uit het streamen van muziek blijven voor veel artiesten mager. Zeker voor een beginnend bandje is nog geen 0,01 cent per speelbeurt op Spotify niet veel. Met een simpel trucje probeert een aantal muzikanten nu de inkomsten op te voeren. En nee, Taylor Swift heeft er niks mee te maken.

Een band of artiest krijgt per afgespeelde track op de streamingdienst gemiddeld 0,01 cent (schattingen bij Spotify gaan uit van 0,006 cent tot 0,0084 cent). Dus honderd keer een play op Spotify levert één hele cent op (gemiddeld). Dat schiet niet op voor een band die aan het begin staat van wat ongetwijfeld een glorieuze carrière gaat worden.

30 seconden = 0,01 cent

Nu is het zo dat Spotify een bepaalde methode hanteert om die speelbeurten te meten. Vanaf 30 seconden telt een afgespeeld nummer pas mee als een echte play. Wordt een nummer voor die halve minuut afgekapt, telt het niet mee voor de uiteindelijke afrekening. Dit is bijvoorbeeld het geval als een luisteraar op het verkeerde nummer klikt en de juiste track kiest.

Die 30-secondenregel is nu exact waar Eternify om draait. Eternify is gelanceerd door de band Ohm and Sport en met de site kunnen fans (en bands) nummers op Spotify afspelen die na 30 seconden worden afgekapt.

JC

De songs blijven in een loop doorspelen. Gevolg: waar een track gemiddeld drie minuten duurt en dus 0,01 cent oplevert, kunnen in diezelfde tijd zes nummers worden afgespeeld, met een opbrengst van 0,06 cent. Rijk worden bands er nog steeds niet van, maar het is iets. (en voor degenen die de site hebben gelanceerd is het natuurlijk ook een mooi foefje om hun eigen muziek onder de aandacht te brengen).

Of Spotify hier tegen gaat optreden, moet nog blijken.