Janneke Vreugdenhil Gazpachosalade

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Deze salade is gebaseerd op de bekende Spaanse koude soep. Maak de dressing van tomaten en knoflook ruim van tevoren, zodat de smaken ruim de tijd hebben om in te trekken. De hoeveelheid is zeer royaal, u houdt ervan over. En hij is erg knoflokerig, dus beschouw uzelf hierbij als gewaarschuwd.

Maak eerst de dressing. Maak met een scherp mesje een kruisje bovenop de tomaten, leg ze 1 minuut in kokend water en trek het velletje eraf. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Stamp (of maal) de knoflook met de azijn en voeg dan olie toe tot een pasta ontstaat. Blender de gepelde tomaten erdoor, breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Zet het mengsel circa 6 uur (of een nacht) in de koelkast. Snipper de ui en snijd alle groenten voor de salade in stukjes van ongeveer gelijke grootte. Meng door elkaar. Verhit vlak voor het serveren wat olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood goudbruin. Voeg de marjolein toe en hussel. Laat de croutons uitlekken op keukenpapier. Roer de dressing nog even door en giet over de salade. Bestrooi met de croutons en peterselie.