Kijken: deze controversiële animatie heeft Israël teruggetrokken

De Israëlische regering heeft een animatiefilmpje teruggetrokken waarin de verslaggeving door buitenlandse journalisten van de Gaza-oorlog belachelijk wordt gemaakt. Het filmpje kreeg felle kritiek van de Foreign Press Association, waarna Israël stelde dat de animatie verkeerd begrepen werd.

In de animatievideo (zie hieronder), die in de stijl van South Park is gemaakt, wordt de spot gedreven met hoe buitenlandse journalisten vorig jaar zomer verslag zouden hebben gedaan van de laatste Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas. Het filmpje begint met een journalist die zegt dat “er geen terroristen in Gaza zijn, alleen gewone mensen”, terwijl een Palestijn op de achtergrond een raket lanceert. Aan het einde geeft de verteller de journalist een bril en zegt hij tegen hem: “Misschien zul je nu de realiteit van het leven onder Hamas zien.”

https://www.youtube.com/watch?v=PErsJ4tAaTg

Vereniging buitenlandse journalisten gepikeerd

Het filmpje, dat vorige week maandag online werd gezet door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, kreeg al snel veel kritiek. De Foreign Press Association (FPA) stelde in een verklaring “verrast en gealarmeerd” te zijn door de inhoud van de cartoon:

“In een tijd waarin Israël moet zien om te gaan met serieuze kwesties als Iran en Syrië, is het verontrustend dat het ministerie (van Buitenlandse Zaken - red.) zijn tijd spendeert aan het maken van een 50 seconden durende video die probeert journalisten belachelijk te maken die verslag deden van een conflict waarin 2100 Palestijnen en 72 Israëli’s werden gedood. De diplomaten van Israël willen serieus worden genomen in de wereld. Het plaatsen van misleidende en slecht bedachte video’s op YouTube is ongepast, niet behulpzaam en ondermijnend voor het ministerie, dat zegt de buitenlandse pers en zijn vrijheid om in Gaza te werken te respecteren.”

Het filmpje kreeg meer kritiek. Zack Beauchamp schreef op de Amerikaanse nieuwssite Vox.com dat het filmpje, dat volgens hem een “betuttelende toon” heeft en aantoonbaar onjuistheden bevat, aantoont dat het land een steeds groter pr-probleem heeft. “Opgesloten in een zelfgemaakte echokamer, heeft Israël moeite om contact te maken met iedereen die de lijn van de regering niet kritiekloos slikt.”

Filmpje leidde volgens Israël tot ‘misverstanden’

Na de stortvloed van kritiek trok het ministerie van Buitenlandse Zaken het filmpje zondagavond terug. Een woordvoerder van het ministerie zei tegen persbureau AFP dat de video bedoeld was om “de draak te steken” met het fenomeen dat Hamas burgers als menselijk schild gebruikte in de Gaza-oorlog en de “onvolledige berichtgeving” van de internationale media hierover. Verder wilde het ministerie de “misdaden” van Hamas in Gaza aan de kaak stellen, maar toen het filmpje tot “misverstanden” leidde werd besloten het terug te trekken.

Het rumoer rond het filmpje viel samen met de publicatie van een VN-rapport gisteren over de Gaza-oorlog vorig jaar. Een VN-commissie concludeert daarin dat zowel Israël als de Palestijnse groepen in Gaza zich zeer waarschijnlijk hebben schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in Gaza. De VN verwijten Israël onder meer dat het de luchtaanvallen op Gaza heeft doorgezet toen bleek dat Palestijnse burgers daar zwaar onder leden.