Rinnooy Kan krijgt ervan langs op gokconferentie

Alexander Rinnooy Kan
Alexander Rinnooy Kan

Laat de naam Alexander Rinnooy Kan vallen bij een ieder die wil dat internetgokken in Nederland gelegaliseerd wordt en de kans is groot dat er stoom uit oren komt. Als voormalige voorzitter van het Goede Doelen Platform staat hij bekend als iemand die legalisering frustreert. Het leedvermaak op de belangrijke gokconferentie Gaming in Holland was gisteren dan ook groot toen recente beweringen van Rinnooy Kan onderuitgehaald werden.

Het kabinet wil onlinegokken legaliseren, zoals in andere Europese landen. Eind mei was daarover een hoorzitting in de Tweede Kamer. Rinnooy Kan, tegenwoordig senator voor D66, sprak daar alarmerende woorden namens de goede doelen die onder meer geld van de Postcodeloterij ontvangen. Op een gigantisch bord liet hij zien dat in Denemarken de inkomsten voor goede doelen na legalisering van onlinegokken in drie jaar met 20 procent daalden. Spelers van loterijen zouden overstappen naar online.

„Het is manipulatie van cijfers en klopt absoluut niet”, liet voorzitter Morten Ronde van de Deense club van online-aanbieders gisteren in een presentatie zien.

Het kantoor van de bekende kansspeladvocaat Justin Franssen twitterde daarna een gephotoshopte afbeelding van Rinnooy Kan waarin hij in de Tweede Kamer een bord met een reclameslogan van de Postcodeloterij vasthoudt: „iedere dag € 100.000”.

Internetgokken zou volgens het regeerakkoord in 2015 gelegaliseerd worden, maar loopt vanwege hobbels in de Tweede Kamer vertraging op tot zeker 2017.