Hongarije neemt geen asielzoekers terug, Europa eist uitleg

Syrische vluchtelingen in Servië, nabij de grens met Hongarije. De Hongaarse autoriteiten zeggen het toegenomen aantal asielverzoeken niet meer te kunnen behandelen.
Syrische vluchtelingen in Servië, nabij de grens met Hongarije. De Hongaarse autoriteiten zeggen het toegenomen aantal asielverzoeken niet meer te kunnen behandelen. Foto: ANP/EPA/EDVARD MOLNAR HUNGARY OUT

Hongarije moet bij de Europese Commissie op het matje komen nadat het land vandaag aankondigde geen migranten meer terug te nemen. Volgens de Hongaarse autoriteiten is er sprake van ondercapaciteit. Het besluit is echter in strijd met een EU-verordening.

Die richtlijn voorziet erin dat vluchtelingen die in de EU asiel aanvragen, dat in het land moeten doen waar ze de unie zijn binnengekomen. Volgens de regering in Hongarije heeft het land echter niet voldoende capaciteit om alle aanvragen te behandelen en daarom zijn deze Dublin III-regels nu opgeschort.

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Hongaarse regering: wij aanvaarden tijdelijk geen asielzoekers meer die door andere Europese landen teruggestuurd worden onder Dublin-regels

Het opschorten betekent dat asielzoekers die de EU via Hongarije zijn binnengekomen en nu in een ander land verkeren, niet meer door Hongarije worden teruggenomen om hun verzoek aldaar af te handelen. Volgens Hongarije is er sprake van ‘technische problemen’.

De Europese Commissie eist tekst en uitleg van de Hongaarse autoriteiten. Een woordvoerder tegenover Reuters:

“Aangezien de Dublin-regels geen rekening houden met het opschorten van transfers door lidstaten, heeft de Commissie Hongarije verzocht om onmiddellijk opheldering te geven over deze technische problemen, alsmede de maatregelen die genomen worden om het probleem op te lossen.”

De aankondiging komt twee dagen voor een EU-top over Europees asielbeleid. Tijdens die bijeenkomst zal onder andere een plan besproken worden dat moet leiden tot een evenredige spreiding van vluchtelingen onder EU-lidstaten. Landen als Italië en Griekenland ervaren onder andere door het conflict in Syrië een forse toename in het aantal vluchtelingen.